Børs og finans

Nordnet-økonom om børsfallet

- Markedet er svært nervøst, sier Mads Johannesen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
6. desember 2018 - 19.10

Dow Jones stupte under 25.000 fra start på Wall Street torsdag, etter en dobbel dose med skuffende jobbtall før morgendagens viktige arbeidsmarkedsrapport.

Den viktige non-manufacturing ISM-indeksen (for innkjøpssjefene i tjenesteytende sektor, red.anm.) er likevel et lyspunkt.

Men det som først og fremst preger USA-børsene er usikkerheten rundt «våpenhvilen» mellom USA og Kina etter arrestasjonen av finansdirektøren i Huawei, Wanzhou Meng, i Canada.

Bakgrunnen skal være at amerikanske myndigheter mistenker Meng for å ha brutt sanksjoner mot Iran.

Dette får naturligvis bekymringene rundt den spente handelssituasjonen mellom landene til å blusse opp igjen.

De tre nøkkelindeksene har nå hentet seg inn siden åpningen.

Ny pipelyd

Dow Jones er nå ned 1,9 prosent til 24.544,55, Nasdaq 0,7 prosent til 7.106,37, mens den bredere S&P 500-indeksen går tilbake 1,7 prosent til 2.654,64.

Den negative reaksjonen på Huawei-arrestasjonen overrasker ikke investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

- Den mye omtalte «våpenhvilen» mellom Kina og USA i kjølvannet av G20-møtet ble tolket positivt av markedet. Men etter arrestasjonen av finansdirektøren i Huawei har pipen fått en annen lyd. Dette er naturligvis svært negativt for «våpenhvilen», og markedet har sporenstreks reagert ned, sier han til Hegnar.no.

OPEC sliter

Dette kommer i tillegg til store problemer i Wien, der OPEC måtte avslutte dag én av sitt mye omtalte møte uten å bli enige om størrelsen på et produksjonskutt.

Den sedvanlige pressekonferansen ble dermed avlyst.

- Oljemarkedet er i øyeblikket i villrede om det blir et kutt eller ikke blant OPEC-land. Vi har tidligere fått indikasjoner på at det kan komme et kutt på én million fat per dag, men jeg tror vi må ha 1,1-1,5 millioner fat per dag for å snu sentimentet i oljemarkedet. Skulle møtet ende i uenighet, og ingen kutt i produksjonen, vil oljeprisen falle ytterligere. Dette er markedet svært nervøst for nå, avslutter Johannesen.