Børs og finans

Rystad: Sterke utsikter for oljeservice

Oljeselskapene lar seg ikke skremme av at oljeprisen har falt. De er ganske "trigger happy" om dagen, ifølge analysebyrået Rystad Energy.

Detalj fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX olje oljeservice

Detalj fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX olje oljeservice

Artikkel av: Are  Strandli
20. desember 2018 - 12.31
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Offshorekontraktørene har hatt fire år på rad med fallende inntekter, skriver Rystad Energy i en fersk oppdatering.

Neste år er det imidlertid duket for en inntektsøkning, ifølge analysebyrået.

- Offshore servicemarkedet er som en supertanker: Det trenger tid for å akselerere, sier leder for oljeserviceanalyse Audun Martinsen i Rystad Energy.

- Oppsvinget i nye prosjekter i 2017,2018 og nå 2019, vil være nok til å snu til positiv med midt-ensifret inntektsvekst da offshoreinvesteringer ligger an til å øke på grunn av de seneste års kapitalforpliktelser. Og på toppen av det kommer en forventet økning i driftskostnader, legger han til.

Ifølge analysebyrået har olje- og gassoperatører planer om å sanksjonere minst 100 offshoreprosjekter i 2019 etter å ha gitt klarsignal til mer enn 90 prosjekter i 2018.  

Siden toppen på 86 dollar i oktober, har oljeprisen falt betydelig og nå koster det rundt 55 dollar for et fat brent-olje.

Rystad Energy mener likevel at oljeselskapene fortsatt har planer om å investere mer i 2019, og viser til en forventning om at mer enn 85 prosent av prosjektene som ventes å bli sanksjonert i 2019, vil gi avkastning på mer enn 10 prosent med den nåværende oljeprisen som følge av betydelig lavere kostnader.

- Offshoreoperatørene er ganske "trigger-happy" på FID-er (endelige investeringsbeslutninger. journ.anm.) om dagen, til tross for den nylige reduksjonen i oljeprisene, sier Martinsen. 

Totalt venter Rystad at 210 milliarder dollar vil bli brukt på tjenester knyttet til offshore oljefelt på verdensbasis neste år.