Børs og finans

Analytiker: Det er ikke over enda

Selv om børsoppgangen kanskje har mistet fart, så er det ikke sikkert den er over.

Ingvild Borgen Gjerde - Foto: Are Haram/Finansavisen

Ingvild Borgen Gjerde - Foto: Are Haram/Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
11. januar 2019 - 08.52

Tegn til at den Wall Street-drevne børsoppgangen mistet fart på onsdag, bidro til litt blandet utvikling i asiatiske markeder og at børsene i Europa tilbrakte mesteparten av gårsdagen i rødt. 

«Når amerikanerne så våknet, ble det likevel tydelig at selv om oppgangen kanskje har mistet fart, så er den ikke over», skriver analytiker Ingvild Borgen Gjerde i dagens morgenrapport fra DNB Markets.

Hovedindeksen i USA, S&P500, steg 0,45 prosent i løpet av dagen, og dro med seg børsene i Europa opp så de fleste av disse også endte dagen i positivt territorium.

«Dette er nå femte dag på rad med børsoppgang i USA, noe som kan tyde på at det er mer enn bare en gjeninnhenting fra de kraftige fallene i desember», påpeker analytikeren.

Børsene i Asia stiger igjen i dag.

Les også: Dette vil påvirke Oslo Børs

Dagens viktigste

Det viktigste på agendaen i dag er ifølge Borgen Gjerde publiseringen av inflasjonstall (KPI) fra USA for desember, der det vil være mest fokus på utviklingen i årsveksten i kjerne-KPI, som viser inflasjon utenom mat-og energipriser. Denne steg til så høyt som 2,4 prosent i juli i fjor, men har siden kommet litt ned, til 2,2 prosent i november, der den ventes å ha stabilisert seg i desember.

«Sentralbankens foretrukne mål på inflasjonen derimot, målt ved PCE-indeksen, ligger omtrent 0,3 prosent-poeng under KPI, på 1,9 prosent. Ettersom det er denne indeksen som styrer Feds syn på prispresset i økonomien, og denne ikke har vært over 2 prosent siden 2008, med unntak av korte perioder, er det lite i disse tallene som tilsier at Fed skal være særlig bekymret for inflasjonen», heter det i rapporten.

Basert på kommunikasjonen i det siste virker det heller ifølge analytikeren som om Fed mener fraværet av høyere inflasjonen er en grunn til å bremse opp rentehevingstakten.

Tirsdag neste uke

Ellers i dag publiseres tall for industriproduksjonen i Storbritannia i november, der konsensus venter en liten økning, etter fall forrige måned.

«Fokuset i Storbritannia er dog ikke på hva som skjer i industrisektoren, men i Parlamentet, som skal stemme over statsminister Mays Brexit-avtale tirsdag neste uke. Ettersom den første avstemningen ble utsatt som følge av at May innså at avtalen kom til å bli nedstemt, og avtalen ikke er endret siden det, er det vanskelig å se hvordan den skal bli stemt igjennom denne gangen», mener Borgen Gjerde.

Hva som skjer etter tirsdag blir derfor ifølge analytikeren spennende, alternativene rangerer fra nyvalg til en utsettelse av Brexit.

«Det virker ikke som om regjeringene har stort bedre overblikk over situasjonen enn vi, så det er bare å forberede seg på noen uker med intensivert usikkert i denne, potensielt siste, etappen på vei mot britenes exit fra EU», mener Borgen Gjerde.