Børs og finans

Arne Fredly tjente 30-40 millioner der Einar Aas tapte milliarder

Hvis ingen hadde stanset veddemålet til Einar Aas, ville han ha tjent 2,7 milliarder. I stedet tapte han 2,5 milliarder. Arne Fredly derimot kunne hente gevinst. 

Arne Fredly - Foto: Finansavisen

Arne Fredly - Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
8. januar 2019 - 11.00

(Finansavisen): Gigantveddemålet som ribbet krafttrader Einar Aas til skinnet viste seg å være en av tidenes aller smarteste. Differansen mellom nordisk og tysk kraftpris har nemlig stupt - nøyaktig slik Einar Aas så for seg.

Hvis Aas ikke hadde blitt tvangssolgt i fjor høst ville han kunnet feire nyttår med en gevinst på 2,7 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

I stedet endte han med 2,5 milliarder kroner i tap fordi han hadde satset så stort at kraftbørsen måtte tvangsselge Aas på verst tenkelig tidspunkt.

Fra 20 euro til 1,68

Svenske Vattenfall ryktes ifølge avisen å ha kjøpt kontraktene fra Aas. Selskapet har ikke bekreftet dette, men inntektsførte en ekstraordinær gevinst i sine regnskaper allerede i tredje kvartal i fjor.

Kontraktene Aas spekulerte i gjaldt for første kvartal 2019. Disse kontraktene hadde sin siste handledag den 27. desember 2018, og blir deretter avregnet daglig gjennom kvartalet.

Fra en differanse på 15 og 20 euro har forskjellen mellom tysk og nordisk kraftpris stupt til bare 1,68 euro den siste handledagen i året, skriver avisen.

Fredly traff nesten blink

Hvis Vattenfall har tatt hele Aas-porteføljen, og vært med hele veien fra 20 euro til 1,68, betyr det at de har godt over fem milliarder kroner i gevinst.

En norsk investor som kastet seg inn i kraftmarkedet i kjølvannet av Aas-kollapsen, var Arne Fredly. Finansavisen har tidligere omtalt at Fredly investerte i den samme kraftspreaden som Vattenfall, men at han valgte 2020-kontraktene i stedet for 1. kvartal 2019. 

Fredly kjøpte da differansen var 18,50 euro, og 2020-kontraktene endte fjoråret i overkant av 10 euro i prisforskjell mellom tysk og nordisk kraft. 

- Jeg har det meste av denne posisjonen fortsatt, og forventer at også denne skal gå slik første kvartal 2019 har gjort, sier Fredly til avisen.

- Opprinnelig ønsket også jeg å kjøpe disse 2019-kontraktene, men jeg endte med 2020 i stedet. Jeg tror imidlertid fortsatt det er potensial i disse.

Fredly skal ifølge avisen sitte med en gevinst på 30-40 millioner med dagens kraftpriser.