Børs og finans

«Big Short» stjerne frykter for gjeldstyngede selskaper

I en økonomisk nedgang vil det bli vanskelig å finne kjøpere av BBB-vurderte obligasjoner, ifølge den kjente forvalteren. 

FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP

FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP

Artikkel av: Didrik Westby
8. januar 2019 - 21.35

Historien om veddemålet Steve Eisman gjorde før finanskrisen, om fall i det amerikanske boligmarkedet, ble beskrevet i boken "The big short" noe som gjorde forvalteren verdenskjent.

Nå har han en ny advarsel om et aspekt ved det finansielle systemet: bedriftobligasjoner like over søppelstatus (i.e junk bonds på engelsk).

Markedet for trippel B-vurderte obligasjoner har skutt i været etter finanskrisen. Utestående emisjoner av slike obligasjoner har vokst fra 750 milliarder dollar ved slutten av 2007, til omtrent 2,7 billioner dollar i dag.

Det kommer av at selskaper er holdt i live med lave renter og en generelt forbedret økonomi, ifølge Financial Times.

Størrelsen er imidlertid ikke problemet, hevder Eisman. Problemet går heller ut på at bankene har redusert handelen i slike obligasjoner med omtrent 80 prosent. Det er gjort for å innrette seg etter strengere regler for kapital og likviditet.

Slike obligasjoner vil da måtte selges til svært store rabatter, hevder Eisman.

Positiv til markedet

Eisman ser ingen økonomisk nedgangstid rundt hjørnet .

- Du kan ikke ha en resesjon når kvaliteten på forbrukerkreditt er bedre enn jeg har sett den i hele min karriere, sier Eisman ifølge avisen.

- De selskapene med stor gjeldsbyrde vil være de som blir hardest truffet når en kontraksjon omsider kommer, hevder han.