Børs og finans

Børsvinner knallet til igjen - har steget 50 prosent på en uke

Aksje ble senket av kuppforsøk. Oljeprisen berget Oslo Børs, mens flere aksjer steg i kjølvannet av nyheter.

Oslo Børs - Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo Børs - Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
7. januar 2019 - 16.30

Oslo Børs både åpnet og stengte dagen i grønt terreng mandag, så vidt. 

Ved børsslutt står hovedindeksen i 829,93, opp 0,03 prosent. 

Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4.419 millioner kroner. 

Oljeprisen

Brent-oljen er mandag opp 26 prosent til 58,35 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 2,71 prosent til 49,26 dollar fatet.

Oljeprisen falt fredag, men har hentet seg inn igjen og er nå på omtrent samme nivå som da Oslo Børs stengte før helgen.

Fallet kom samtidig som EIA publiserte lagertall, som ifølge TDN Direkt viste at de amerikanske råoljelagrene hadde uendret utvikling på ukebasis. På forhånd var det ventet et lagertrekk på 3,1 millioner fat.

Aktører i oljemarkedet venter ifølge nyhetsbyrået nå på nyheter fra handelsmøtene mellom USA og Kina, som vil finne sted i Beijing i dag og i morgen. Der vil partene forsøke å lette handelsspenningene mellom landene før 1. mars, som er datoen da «våpenhvilen» utløper.

Ellers har Goldman Sachs ifølge TDN Direkt i helgen nedjustert sitt tre- og seksmåneders brent-anslag til henholdsvis 62,5 og 67,5 dollar per fat, mot tidligere 70 dollar.

«Oljemarkedet priser fortsatt inn en skarp oppbremsing i globale vekst tross våre økonomers anslag om motstandsdyktig vekst og robuste oljeetterspørselsdata sent i 2018. Vi venter at prisene henter seg inn videre, men vekstusikkerheten vil trolig kreve sterkere fysiske oljemarkeder som driver innhentningen, med oppløftende bevis på at Opec-kuttene starter», skriver meglerhuset i et notat.

Equinor falt 0,21 prosent til 191,35 kroner, mens Aker BP er uforandret  på 245,00 kroner. DNO steg 0,77 prosent til 14,45 kroner.

PGS ble hyllet 

Petroleum Geo-Services (PGS) har publisert sin oversikt over flåteutnyttelsen i 4. kvartal, og melder også at de forventer å rapportere en segmentomsetning på cirka 235 millioner dollar i kvartalet.

Seismikkselskapet melder også om sterk interesse for sitt multiklient-bibliotek, og venter å rapportere en omsetning i dette segmentet på cirka 195 millioner dollar, hvorav 160 millioner er late sales.

Både markedet og analytikerne applauderer mandag.

- Ved å være en mer «kontantvennlig» inntjening, forventer vi også at «late sales»-tallene vil bringe noen investorer til ro når det kommer til en potensiell uro for mulige brudd på lånebetingelser, skriver Pareto Securities.

PGS steg hele 18,67 prosent til 17,35 kroner. 

Det betyr at aksjen har steget 50 prosent på en uke og 62,8 prosent siden 27. desember, da aksjen sluttet på 10,66 kroner.

Norwegian sikret 

Norwegian-aksjen steg 3,87 prosent til 179,75 kroner, etter at flyselskapet mandag la frem sine trafikktall for desember.

Selskapet meldte også at de den siste perioden gjort sikringer av drivstoffpriser for 2019. Selskapet har per i dag et urealisert tap på denne sikringen, men ifølge meldingen er denne tapsført i regnskapene for 2018.

Norwegian anslår ved utgangen av desember et tap på 1.836 millioner kroner knyttet til kontrakter og opsjoner, inkludert et tap på 1.989 millioner kroner knyttet til urealiserte sikringsposisjoner.

Snudde ned 

Vistin Pharma, hvor Øystein Stray Spetalen er største aksjonær, endte fredag opp 8,11 prosent. Det til tross for at fredag ble kjent at selskapet har gått på en kjempesmell på IMO-veddemål, hvor det urealiserte tapet er på 101,3 millioner kroner.

Mandag snudde aksjen imidlertid ned 6,25 prosent til 7,50 kroner. 

Torsdag i forrige uke ble det kjent at oljeguru Torbjørn Kjus har valgt å trekke inn årene fra Vistin Trading etter kun seks måneder i jobben.

Falt kraftig

Også BW Offshore handles i rødt mandag. Aksjen falt 6,37 prosent til 33,80 kroner. 

Det skjer etter at forsøk på militærkupp i Gabon på morgenen mandag. Siden BW Offshore har et oljefelt som nylig startet opp der, falt aksjen fra morgenen. 

Lederen for kuppforsøket er pågrepet, og to av kuppmakerne er drept, ifølge myndighetene i Gabon.

Selskapet meldte fredag at de har inngått en avtale med PetroRio for en kontraktsforlengelse på ett år for FPSO-en Polvo.

Jinhui Shipping

I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning kan vi lese at investeringsdirektør Stig Myrseth øker eksponeringen mot «small caps» gjennom å ta inn Jinhui Shipping i Dovre-porteføljen. Han minner om at «small caps» historisk har pleid å gjøre det skarpt i første kvartal.

- Med en rabatt på 70 prosent i forhold til stålverdier er Jinhui verdens billigste bulkrederi. Aksjen har imidlertid alltid vært billig. Det skyldes mildt sagt kritikkverdig corporate governance, skriver Myrseth.

Jinhui-aksjen styrket seg 10,22 prosent til 9,49 kroner. 

Aqua Bio

Aqua Bio Technology har mottatt bestillinger for rundt 11,735 millioner kroner i den rettede emisjonen.Emisjonen var på opptil 15 millioner kroner gjennom utstedelse av nye aksjer med kurs 2,5 kroner per aksje.

Videre opplyses det at styret i selskapet vil foreslå at Roger Hofseth velges som nytt styremedlem.

Aksjen steg 18,33 prosent til 2,84 kroner.