Børs og finans

- Dette kan tyde på at bunnen i markedet er lagt bak oss

Nordea Markets' Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker om viktige hendelser.

Foto: REUTERS/Staff/NTB Scanpix

Foto: REUTERS/Staff/NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. januar 2019 - 09.36

Til tross for en særdeles svak ISM-måling for den amerikanske industrien i går, så det ifølge Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets ut som om det var flere som var interessert i å kjøpe aksjer som hadde falt mye enn å fortsette å selge dem.

«Dette kan tyde på at bunnen i markedet er lagt bak oss for denne gang, med mindre makrotallene fortsetter å skuffe i samme tempo», skriver de i morgenrapporten.

Les også: Industritall skuffer stort i USA

Rentene viser ifølge økonomene ikke samme tegn på å ha stabilisert seg og amerikanske ti-års renter er nå nede på lave 2,58 prosent, samtidig som det ventes at FED allerede i år begynner å kutte styringsrentene.

«Vi fikk også svake tall for etterspørselen etter boliglån i desember, mens bilsalget økte», heter det. 

Ikke altfor mye fokus

I dag kommer de offisielle arbeidsmarkedsrapportene for USA i desember. ADP-rapporten som var ute i går var ifølge Mouland og Pausgaard Fisker meget sterk og indikerer at sysselsettingsveksten har holdt seg bra oppe i årets siste måned.

«Arbeidsmarkedet kan normalt holde seg oppe en stund etter at andre nøkkeltall har svekket seg, så mange vil nok ikke legge for mye vekt på et sterkt sysselsettingstall i dag. Konsensus venter 180.000 nye sysselsatte, en uendret ledighetsrate på 3,7 prosent og at lønnsveksten økte til 0,3 prosent over måneden».

Uendrede boligpriser

Norske boligpriser for desember venter økonomene i Nordea Markets holdt seg uendret på sesongjustert basis fra november. 

«Ujusterte tall tror vi falt med én prosent. Hvis vi får rett, er det en liten bedring fra de foregående månedene. Videre fremover tror vi boligprisene vil stabilisere seg omtrent på dagens nivå», heter det i rapporten. 

Les også: Spår større nedgang enn normalt

Europeiske inflasjonstall for desember frigis i dag, og Mouland og Pausgaard Fisker venter kjerneinflasjonen inn på 0,9 prosent over året, marginalt under markedet på 1,0 prosent. De mener den europeiske inflasjonen har skuffet gjennom 2018. 

Fra Storbritannia får vi PMI-tall for service-sektoren. Konsensus venter disse inn på 50,7 i desember, litt opp fra 50,4 i november.

«Uroen rundt Brexit biter på britisk næringsliv og investeringene, noe som har trukket PMI-tallene ned gjennom 2018», avslutter økonomene.