Børs og finans

Fem strake på Wall Street

En dose beroligende fra Fed.

(AP Photo/Richard Drew)

(AP Photo/Richard Drew)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. januar 2019 - 22.22

De amerikanske børsene åpnet ned, men hentet seg inn og endte opp torsdag.

Dow Jones steg 0,51 prosent til 24.001,92, Nasdaq 0,42 prosent til 6.986,07, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,45 prosent til 2.596,64.

Sistnevnte kan dermed notere seg for femte dag på rad med oppgang; den første gangen dette har skjedd siden september.

WTI-oljen stiger 0,1 prosent til 52,39 dollar fatet.

«Fryktindeksen» VIX (CBOE) falt 2,4 prosent i dagens handel.

Trump avlyser

Investorene ble ifølge Marketwatch beroliget av sentralbanksjef Jerome Powell, som under en debatt på Economic Club i Washington understreket at Fed vil være fleksible og tålmodige i rentesettingen, og at inflasjonen er under kontroll.

Budsjettproblemene i Kongressen fortsetter, og markedet bekymrer seg for at nedstengningen av regjeringsapparatet kan dra ut i tid.

Disse bekymringene ble ikke lindret av at president Donald Trump uteblir fra World Economic Forum i Davos hvis han ikke får igjennom penger til den mye omtalte grensemuren mot Mexico.

- Dette er bare en påminnelse hvor dysfunksjonelle de sentrale myndighetene er. Det betyr bare at evt. fremgang i handelsforhandlingene med Kina legges på hyllen, og markedet likte ikke det, sier sjeføkonom Ward McCarthy hos Jefferies til CNBC.

På makrofronten kom antallet førstegangssøkere til ledighetstrygd (jobless claims) inn mye lavere enn ventet i forrige uke.

Boeing-rally

Eiendom og industri viste vei blant S&P 500-delindeksene.

Boeing var dagens sprekeste Dow-komponent, og steg 2,6 prosent til 352,61 dollar etter at Morgan Stanley oppgraderte aksjen til overvekt.

Caterpillar kom nærmest med 2,1 prosent oppgang til 132,96 dollar, mens Apple også var blant vinnerne etter å ha klatret 0,3 prosent til 153,80 dollar.

Taperlisten toppes av Pfizer, som gikk tilbake 2,4 prosent til 42,31 dollar.

I markedet for øvrig merker vi oss at Twitter steg 2,6 prosent til 33,09 dollar etter at Bank of America oppgraderte aksjen fra «underperform» til kjøp.

Tidenes verste

På den negative siden dempet også svake salgstall fra Macy's og et resultatvarsel fra American Airlines stemningen.

Macy’s ble straffet med et kursfall på 17,7 prosent til 26,11 dollar etter at «same store-salget» i november/desember steg bare 1,1 prosent på årsbasis. Kjeden kom dessuten med et resultatvarsel for regnskapsåret 2018.

Aksjen opplevde dermed sin verste børsdag i historien.

Macy’s dro med seg hele detaljhandelssektoren. Kohl’s og Nordstrom falt hhv. 4,8 prosent til 66,54 dollar og 4,0 prosent til 47,30 dollar.

American Airlines gikk tilbake 4,1 prosent til 32,04 dollar etter sitt resultatvarsel, og selskaper som JetBlue Airways og Southwest Airlines så også rødt.

Oversikt over vinnere og tapere på Wall Street her.