Børs og finans

Har tjent nær 300 mill. på nytt selskap: - Unikt posisjonert

Niels G. Stolt-Nielsen mener LNG-babyen Avenir LNG er unikt posisjonert i et nytt segment. Også i kjemikalietank ventes det at markedet skal bedre seg i år. 

Niels G. Stolt-Nielsen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Niels G. Stolt-Nielsen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Artikkel av: Are  Strandli
31. januar 2019 - 16.05

- Utsiktene våre for 2019 forblir forsiktig optimistiske, sier konsernsjef Niels G. Stolt-Nielsen i rederikonsernet Stolt-Nielsen.

Selskapet la torsdag frem en kvartalsrapport for som viste at driftsresultatet falt med rundt 25 prosent til 28,9 millioner dollar fra fjerde kvartal i 2017 til fjerde kvartal i fjor.

Til tross for den negative resultatutviklingen som ble tynget av blant annet et trått kjemikaliemarked, og tap på sikring av drivstoff (bunkers), ser konsernet lyst på året som kommer. 

- Unikt posisjonert

- I kjemikalietankmarkedet venter vi at balansen mellom tilbud av tonnasje og etterspørsel vil bli bedre etter hvert som året utfolder seg. Videre, dersom nybyggordrene forblir moderate og det kommer lettelser i handelspenningene, kan det hende at Stolt Tankers endelig kan se sunne markedsforhold inn i 2019 og videre, sier Stolt-Nielsen. 

Også for forretningsegmentene Stolthaven Terminals, Stolt Tank Containers og Stolt Sea Farm, ventes det bedre resultater fremover.

Stolt-Nielsen trekker til slutt frem nyvinningen Avenir LNG som rederiet etablerte i høst sammen med Golar LNG og Höegh LNG.

Avenir LNG ble notert på OTC-listen etter en emisjon på 110 millioner dollar, og har som strategi å bli en ledende tilbyder av småskala LNG-skip.

- Med støtten og kunnskapen til de grunnleggerne, mener vi selskapet er unikt posisjonert til å lykkes i dette nye segmentet, sier rederisjefen.

Kjempegevinst

Økonomisk sett har Avenir LNG vært en braksuksess allerede for de tre partnerne.

Emisjonen ble gjort til kurs én dollar, tilsvarende rundt 8,42 kroner med dagens vekslingskurs. Aksjen har gjort et betydelig hopp siden da.

Siste omsetning ble nemlig gjort til kurs 14 kroner, noe som representerer en kursoppgang på vel 66 prosent. 

For Stolt Nielsen som tegnet seg for 45 prosent av aksjene betyr det en foreløpig papirgevinst på hele 276 millioner kroner.

Golar LNG og Höegh LNG som sitter med 22,5 prosent hver, har begge en foreløpig gevinst på vel 138 millioner kroner.