Børs og finans

Holta tapte 115 mill.: - Ikke lett å tjene penger i fjor

Ikke siden 2011 har tapene i Holta Invest vært høyere enn i fjor.

Kjetil Holta - Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Kjetil Holta - Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
17. januar 2019 - 10.20

(Finansavisen:- Det var ikke lett å tjene penger i finansmarkedene i fjor, så resultatene våre avviker ikke mye fra utviklingen i markedet, sier investor Kjetil Holta til Finansavisen.

I fjor tapte Holta Invest 115 millioner kroner. Året før tjente investeringsselskapet 750 millioner kroner.

2018 er dermed det svakeste året siden 2011, da Holta tapte rundt 300 millioner kroner.

- Det har vært seks gode år i mellom. Det kan ikke være gevinst hvert eneste år, men vi liker jo ikke røde tall, sier Holta til avisen.

Finansporteføljen stod for rundt 70 millioner av tapene. Dette skyldtes investeringene i teleselskapet Ice og farmasiselskapet Handicare, som dro ned resultatene med 34 millioner hver.

Bedre på metall

Den verdijusterte egenkapitalen ligger ifølge Finansavisen fortsatt rundt 3,5 milliarder kroner.

- Metallvirksomheten, hvor vi eier 100 prosent, har slitt en del. I fjor hadde den sitt beste år noensinne. Nå har vi endret navnet på den til Holta Metals, og verdiene der øker betraktelig.

Dette er også selskapets største investering, etter flere års med oppkjøp av Nizi, Miller & Co., Chemalloy og MPT. Den nest største er Active Brands, som blant annet står bak klesmerkene Johaug, Kari Traa og Dæhlie.

Holta påpeker at det går riktig vei for flere mer industrielle investeringer.

- Det ligger også verdier i både Arna Laks og Gentian, som det ikke justeres for i regnskapene. Ser man lysere på det, og tar med summen av det som ikke er bokført, nærmer det seg et nullår, sier han til avisen.

- Vi sitter i styret i Gentian, og har stor tro på aktivt eierskap – gitt at vi finner spennende selskaper. Tross uro i markedene endrer vi ikke strategien vår om å både drive med både finansforvaltning og aktivt eierskap.

Vanskelig å lese

Det Holta mener er mest frustrerende er at det går nedover på børsen, mens makrosignalene er relativt gode.

- Det er utrolig vanskelig å lese markedet for tiden. Netflix-aksjen har eksempelvis steget 40 prosent på tre uker, mens pengene renner ut av selskapet. Samtidig blir selskaper som gjør det bra slaktet på børsen. Det virker som at de som ikke innfrir vekstforventningene blir straffes hardest, så man kan begynne å lure på hvordan det virker.

Problemet er geopolitisk usikkerhet, og at han viser til at man ikke vet utfallet av hverken handelskrig eller Brexit.

- Det er veldig mye som inntreffer samtidig. Det vil ikke overraske meg hvis handelskonflikten blir løst, noe som ville redusert usikkerheten i markedene, men det er ingen som vet hvor Trump hopper. Det er vanskelig å legge finansstrategi med en så uforutsigbar statsleder i et av de mest betydningsfulle landene, sier Holta, ifølge Finansavisen.