Børs og finans

Kinesiske forhandlere setter ned iPhone-prisene

Kinesiske forhandlere kutter nå prisene på de nyeste iPhonene etter skuffende salg.

Tim Cook. Foto:

Tim Cook. Foto: REUTERS/Yves Herman

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
11. januar 2019 - 20.10

Apple har slitt kraftig med sviktende salg av de nye iPhonene som ble lansert i høst. I Kina er problemet størst for det gigantiske teknologiselskapet.

Apple startet 2019 med å ta ned guidingen for 1.kvartal og aksjen falt sju prosent samme dag. Fredag kveld faller aksjen 1,35 prosent til 151,72 dollar.

Siden starten av oktober, da selskapet var verdt mer enn 1,1 billioner dollar, har Apple-aksjen falt med nærmere 35 prosent.

Nå kutter flere kinesiske forhandlere prisene på telefonene i håp om bedre salg.

Apple har blitt kritisert for å prise telefonene ut av markedet, samt at smarttelefonene mangler flere innovative egenskaper sammenlignet med den kinesiske yndlingen Huawei.

En av de største forhandlerne i Kina, Suning, skal ha kuttet prisen på iPhone XR med mer enn 17 prosent.

I resultatvarselet fra 2. januar skyldte Apple-sjef Tim Cook på en svakere kinesisk økonomi og handelskrigen mellom USA og Kina for det sviktende salget. Daniel Ives, analysesjef for aksjer hos Wedbush Securities, mener dette er feil.

- Handelskrigen er bare bakgrunnsstøy og en dårlig unnskyldning. Det virkelige problemet er etterspørselen etter iPhone XR og feilprising av produktene i et svært konkurranseutsatt kinesisk marked, sa Wedbush til CNBC onsdag.

Huawei tar over

Den kinesiske utfordreren Huawei vokser i enorm fart både i hjemlandet Kina, men også i resten av verden.

Ifølge International Data Corporation (IDC) passerte Huawei Apple som verdens nest største telefonselskap i kvartalet som sluttet i juni 2018. Apple har nærmest nullvekst hva gjelder antall solgte enheter, mens Huawei vokser med omkring 40 prosent.

Apple-telefonene mangler for øyeblikket det svært attraktive trippellinsekamerat som P20 Pro-modellen til Huawei er utstyrt med.

- For de neste 12 månedene mangler iPhone en av de mest tiltrekkende egenskapene i det kinesiske smarttelefonmarkedet, nemlig trippellinsekamera. Huwei P20 Pro ledet an og andre kinesiske produsenter følger raskt etter, sier Neil Campling, teknologisk analysesjef hos Mirabaud Securities, til CNBC.

Enn så lenge er Samsung det største telefonselskapet i verden med en markedsandel på nærmere 21 prosent.

Tre nye iPhones neste år

Ifølge Wall Street Journal kommer Apple med tre nye iPhones neste år.

Toppmodellen vil ha trippellinsekamera for å ta opp konkurranse med Huaweis P20 Pro.

Oppfølgeren til XR-modellen skal ifølge Wall Street Journal komme med dobbeltlinsekamera og LCD-skjerm, noe som kan tyde på at pris står i fokus hos teknologigiganten.

I fra 2020 kan Apple komme til å droppe LCD-skjermer helt og gå utelukkende over til OLED-skjermer. OLED-teknologi gjør at brukersnittet virker lysere og skarpere sammenlignet med LCD.