Børs og finans

Låner ut lakseaksjer for 500 mill. til småsvidde shortere

John Fredriksen «bjudar på» til den stadig lavere andelen som vil shorte Mowi.

Stående fra venstre: John Fredriksen, Ole Eirik Lerøy, Tore Myrholt (ryggen til), Thorstein Selvik, NN og Carl Erik Krefting. Foto: Iván Kverme.

Stående fra venstre: John Fredriksen, Ole Eirik Lerøy, Tore Myrholt (ryggen til), Thorstein Selvik, NN og Carl Erik Krefting. Foto: Iván Kverme.

Artikkel av: Are  Strandli
30. januar 2019 - 13.16

For et år siden var laksegiganten Mowi – tidligere Marine Harvest – der John Fredriksen er største eier, en av Oslo Børs’ desidert mest shortede aksjer.

Blant de ivrigste shorterne var Wall Street-legenden David Einhorns hedgefond, Greenlight Capital, som på det meste hadde shortet mer enn 10 millioner aksjer til en verdi av rundt 1,4 milliarder kroner med den daværende aksjekursen. 

Å inneha shortposisjoner i «Fredriksens laksefabrikk» ved starten av fjoråret viste seg imidlertid å være en svært dårlig strategi.

Det seneste året er aksjen opp hele 52 prosent, og i takt med en stigende børskurs har de blødende shorterne – deriblant Greenlight Capital – falt jevnt og trutt i fra.

Utlån for en halv milliard

Finanstilsynets shortregister viser at det kun er det amerikanske hedgefondet Maverick Capital igjen blant investorene med shortposisjoner som overstiger 0,5 prosent av aksjene i selskapet.

Dallas-baserte Mavericks posisjon er på snaut 4,5 millioner aksjer, tilsvarende en andel på 0,86 prosent av selskapet. Med dagens kurs er denne verdt 850 millioner kroner.

Mens shorterne har blødd, har Fredriksen – i kjent stil – stilt villig opp med aksjer til dem som vil låne, noe han tjener gode penger på.

Ifølge den seneste aksjonæroversikten lånte han ut 280.000 aksjer i forrige uke, og ifølge Hegnar.nos beregninger har han nå i underkant av 2,6 millioner aksjer til en verdi av 490 millioner kroner på utlån.

I midten av desember beregnet Finansavisen at Mowi hadde bidratt med nær fem milliarder kroner i verdistigning og aksjeutbytter for Fredriksen og hans familie i 2018.

Kjempepotensial

Etter å nylig ha blitt passert av Aker BP, er selskapet det nest største ikke-statlige selskapet på Oslo Børs, etter å ha innehatt førsteplassen før jul.

- Det er jo spennende i seg selv og det viser at vi har gjort en del ting rett gjennom mange, mange år. Samtidig så gjør det at forventingene til oss blir enda større, så presset på å levere bare øker, uttalte oppdrettsgigantens styreleder Ole-Eirik Lerøy til Hegnar.no i forbindelse med Fredriksens årlige julelunsj. 

Han oppsummerte lakseåret 2018 som svært bra, men påpekte samtidig at det var mange ting som kunne vært enda bedre.

- Vi har hatt betydelige biologiske utfordringer i produksjonen, sånn at når vi nå ser tilbake på et finansielt godt år, så er det først og fremst med vissheten om at det er et kjempepotensial for å forbedre operasjonene våre i tiden som kommer, sa Lerøy.

 Ved 13-tiden onsdag prises Mowi til vel 98 milliarder kroner på Oslo Børs, to små milliarder bak Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP. Hittil i år har Mowi-aksjen steget drøyt fire prosent. 

Fredriksen eier 16,22 prosent av Mowi gjennom Geveran Trading, ifølge tredjekvartalsrapporten.