Børs og finans

Frontline-smell, oljeprisen snudde ned

Laksekjempe yppet seg på flat børs

Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
11. januar 2019 - 16.35

Hovedindeksen endte på 841,40 fredag, etter en nedgang på marginale 0,03 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.163 millioner kroner.

Wall Street faller i tidlig handel, etter at de kjempeviktige konsumpristallene innfridde.

Surere ute også

Toneangivende Europa-børser så også rødt.

Britiske FTSE 100 endte ned 0,2 prosent, mens tyske DAX og franske CAC falt hhv. 0,3 og 0,5 prosent.

Investorene ble i går beroliget av sentralbanksjef Jerome Powell, som under en debatt på Economic Club i Washington understreket at Fed vil være fleksible og tålmodige i rentesettingen, og at inflasjonen er under kontroll.

- Aksjer er inne i en god periode etter en ganske fryktelig avslutning på fjoråret. Det dreier seg om den nye ordlyden fra Fed, som ser ut til å skape mer og mer rom for en evt. pause i syklusen av renteøkninger, sier Rabobank-analytiker Bas Van Geffen til Reuters.

Samtidig meldte USAs handelsminister, Steven Mnuchin, torsdag kveld at Kinas visestatsminister Liu He «mest sannsynlig» skal til Washington 30. og 31. januar for å fortsette handelssamtalene.

Dette beroliger også investorene noe, men ifølge Bloomberg er bekymringene for økonomisk vekst og inntjeningsutsikter der ennå.

Oljen snur ned

Oljeprisene var lenge opp, men har snudd nedover utover ettermiddagen.

Brent-oljen faller 1,7 prosent til 60,63 dollar fatet, som er ned fra rundt 61,10 dollar ved stengetid i Oslo i går.

WTI-oljen faller 1,8 prosent til 51,66 dollar fatet, og en rekke på ni strake dager med oppgang ser dermed ut til å bli brutt. 

Dette er den lengste perioden med oppgang siden januar 2010.

- Gevinstsikring har tynget oljeprisene i dag, sier senioranalytiker Abhishek Kumar hos Interfax Energy i London til Reuters.

Aktører i oljemarkedet bekymrer seg for vedvarende politisk usikkerhet i USA og at svakere vekst i Kina kan lamme etterspørselen.

Ny Frontline-smell

På Oslo Børs falt Equinor 0,2 prosent til 191,35 kroner, mens DNO gikk tilbake 0,2 prosent til 15,09 kroner etter ytterligere oppkjøp i Faroe Petroleum, der toppsjef Graham Stewart øyner en exit.

Aker BP klatret 0,2 prosent til 255 kroner. Stifel har snudd fra salg til kjøp av aksjen, mens Nordea Markets har gjentatt sin kjøpsanbefaling.

Aker endte ned 0,6 prosent til 547 kroner. Selskapet har ansatt Torbjørn Kjus som sjeføkonom, bare en uke etter at han sa opp i Vistin Trading.

I oljeservice merker vi oss PGS, som er i ferd med å utvide et av verdens største multiklient-prosjekter i Malaysia. Aksjen korrigerte ned 4,9 prosent til 17,82 kroner etter pen oppgang i går.

Frontline fortsatte nedturen etter at Wells Fargo i går nedgraderte aksjen. Dagens fall ble 3,7 prosent til 47,70 kroner.

På den positive siden merker vi oss BW Offshore, som avanserte 2,6 prosent til 39,85 kroner. Multiconsult steg dessuten 2,7 prosent til 61,60 kroner på at toppsjefen slutter på dagen.

Laksekjempe opp

Utslagene var i det hele tatt relativt beskjedne blant de mest omsatte, men Yara utmerket seg negativt ved å falle 1,6 prosent til 360,20 kroner.

Tor Olav Trøim jakter styreplass i selskapet, og har ifølge dn.no snakket med staten, møtt valgkomitéen og sendt brev til styret for å få inn Håkon Reistad Fure.

Telenor falt 1,1 prosent til 166,05 kroner etter en nedgradering fra Pareto.

Lerøy Seafood gikk tilbake 0,4 prosent til 66,94 kroner etter en skuffende slakteoppdatering. Sparebank 1 Markets-analytiker Tore Tønseth står likevel på sin kjøpsanbefaling.

Norwegian falt 0,2 prosent til 171,75 kroner. Sverige nærmer seg en regjeringsplattform, og det innebærer ifølge svenske medier at flyskatten likevel ikke fjernes.

Lakseprisene har fått seg et løft av uværet, og ellers i sektoren steg Mowi (tidligere Marine Harvest) 1,4 prosent til 187,10 kroner på dagens tredje høyeste volum.

Blant positive tungvektere finner vi også DNB, som steg 1,1 prosent til 149,70 kroner.

Duo fikk fingeren

Vinnerlisten toppes av Incus Investor på pluss 25,1 prosent til 89 øre, foran Havila Shipping på pluss 19,2 prosent til 5,60 kroner.

Merkur Market-duoen Kolibri Kapital og Sino Agro Food løftet seg hhv. 16,0 prosent til 29 kroner og 11,3 prosent til 1,87 kroner. Førstnevnte ble vel å merke omsatt kun to ganger.

I andre enden finner vi et tredje Merkur Market-selskap. WR Entertainment gikk tilbake 21,4 prosent til 5,5 øre.

Next Biometrics reagerte ned 11,2 prosent til 23 kroner på at Carnegie og DNB Markets er engasjert som finansielle rådgivere.

Selskapet og ledelsen har fått støtte av sine største aksjonærer for fortsatt finansiering av selskapet, og dialogen med relevante aksjonærer fortsetter.

Et annet selskap innen fingeravtrykksteknologi, Idex, gikk i minus med 10,2 prosent til 3,36 kroner.

Dolphin Drilling (tidligere Fred. Olsen Energy) korrigerte ned 11,4 prosent til 2,00 kroner etter å ha gått amok i gårsdagens handel.