Børs og finans

Sjømat holdt børsen igjen

Militærkupp mandag skapte offshore-rally tirsdag

Nyheter sendte flere aksjer opp tirsdag. En aksje raste ned over 70 prosent. 

Oslo børs. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Oslo børs. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
8. januar 2019 - 16.31

Tirsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,78 prosent til 836,4 poeng, omsatt for om lag 4,35 milliarder kroner.

På slutten av dagen endte Byggma på toppen av vinnerlisten, etter at Investor AS, kontrollert av Byggmas konsernsjef Geir Drangsland, kjøpte 205.741 aksjer i selskapet til en kurs på 85 kroner. Aksjen endte handelsdagen opp hele 17,57 prosent til 87 kroner.

Blant vinnerne er også BW Offshore og Panoro Energy, som begge erfarte solid nedgang etter et forsøkt militærkupp ved oljefeltet i Dussafu, Gabon, hvor førstnevnte er operatør og sistnevnte partner.

- Det kom melding om militærkupp i Gabon på morgenen i dag (mandag). Siden BW Offshore har et oljefelt som nylig startet opp der, falt aksjen fra morgenen. Det har kommet noen meldinger om at kuppet er avverget, men det skaper likevel usikkerhet omkring aksjen, skrev Alfred Berg Gambak-forvalter Leif Eriksrød i en kommentar til Hegnar.no.

Tirsdag virker usikkerheten forduftet, da BW Offshore endte opp 10,5 prosent til 37,35 kroner. Panoro Energy sluttet på sin side opp 6,99 prosent til 15,3.

Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux sier dagens oppgang trolig skyldes at Gabon-situasjonen synes å være under kontroll.

- Det er kommet flere signaler i løpet av ettermiddagen i går og i natt at kuppforsøket var mislykket, så det er nok det som skaper en liten rekyl tilbake igjen i dag, sier han til TDN Direkt.

Vi merker oss også Solstad Offshore, Odfjell Drilling og Borr Drilling, som endte opp henholdsvis 7,37, 8,12 og 6,42 prosent. 

Scatec Solar, Salmones Camanchaca og Fjordkraft har nådd all-time high i løpet av handelsdagen, opp henholdsvis 11,3, 22,37 og 8,38 prosent siste måned.

Svakere tillit enn ventet i Europa

Økonomisk tillit («economic confidence») i eurosonen endte i november på 107,3, melder TDN Direkt.

Ifølge Reuters var det på forhånd ventet en indeks på 108,2.

Basert på forholdet siden finanskrisen peker dette målet fortsatt på en årlige BNP-vekst på om lag to prosent, ifølge Capital Economics, som imidlertid peker på at indeksen har overvurdert veksten betydelig de siste årene, som gjør at det nå ser ut til at veksten ender nærmere 1 prosent, skriver TDN Direkt.

Fallet i den økonomiske tilliten fra eurosonen kommer i etterkant av at industriproduksjonen i Tyskland falt 1,9 prosent i november, mot en ventet oppgang på 0,3 prosent.

- Overordnet sett tyder det pågående fallet i forretningstilliten at eurosonen går inn i 2019 med et svært svakt momentum og indikerer en årlig BNP vekst på rundt 1 prosent, skriver analysehuset.

Til tross viste sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at industriproduksjonen var uendret fra oktober til november. Produksjonen i norsk industri steg 0,9 prosent i perioden september til november 2018, sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Over året steg industriproduksjonen 2,8 prosent. 

Handelsbanken Capital Markets mener utsiktene for den norske industriproduksjonen forblir positive, ettersom petroleumsinvesteringene ventes å stige med en tosifret takt i år, og skriver at deres «overordnede base case er at den overordnede økonomien opprettholder takten i 2019», ifølge TDN Direkt. 

Sjømat holdt børsen igjen

Sjømatindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 0,66 prosent, med AKVA Group, Mowi og NRS ned henholdsvis 0,3, 1,17 og 1,48 prosent. Siste måned er indeksen ned hele 7,81 prosent. 

Ifølge TDN Direkt mener analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets at det ikke er noen god grunn for at laksesektoren er svak i dag. 

- Forwardmarkedet er stabilt, ingen selskapsnyheter og spotprisene er uendret. Det har vært noen nedgraderinger knyttet til svakere enn ventet priser i fjerdekvartal, men dette bør være gamle nyheter for markedet, sier han til TDN Direkt.

Han legger til at kursfallet i sektoren kan skyldes sektorrotasjon.

- Sjømatsektoren er ikke alene om å falt mye den siste tiden og det er ikke umulig vi ser en viss om allokering av kapital til sektorer som har fått mer juling de siste månedene, sier Tønseth. 

Nyhet sendte aksje ned 70 prosent

Merkur Market-noterte Lavo.tv raste 70 prosent til 0,09 kroner tirsdag.

Det skjer etter at selskapet i morges sendte ut en innkalling til en ekstraordinær generalforsamling i selskapet, hvor det foreslås at selskapet oppløses og avvikles.

«Egenkapitalen antas å være lavere enn forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten i selskapet. Styret foreslår derfor at selskapet oppløses og avvikles», heter det.

Storbank hever anbefaling

JP Morgan oppgraderer ifølge Reuters anbefalingen på Storebrand til «overweight» fra en nøytralanbefaling. Analytikerne viser til forbedret balansekvalitet og sunn fri kontantstrøm.

For øvrig ser meglerhuset forsikringssektoren som godt posisjonert, men med et forvitrende kredittbakteppe.

Storebrand-aksjen endte dagen opp 3,92 prosent til 64,2 kroner, omsatt for 100 millioner kroner. 

Oljeprisen klatrer

Brent-oljen endte tirsdag opp 0,94 prosent til 58,21 dollar fatet, mens WTI-oljen klatrer 1,17 prosent til 49,31 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 58,35 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag. Oljeprisen er dermed marginalt ned siden Oslo Børs stengte i går.

Den internasjonale riggtellingen til Baker Hughes viser at det var 1.025 rigger i drift i desember etter en oppgang på 34 fra måneden før. Det er 71 flere rigger enn samme måned året før.

Antall offshore-rigger i drift var 234, opp med hele 28 fra november. 

Equinor endte tirsdag opp 0,73 prosent til 192,75 kroner, mens Aker BP la på seg 2,37 prosent til 250,6 kroner. DNO falt 0,52 prosent til 14,375 kroner, etter de tirsdag morgen utmerket bekymring over nedjusteringen av Faroes produksjon.