Børs og finans

Oslo Børs åpner ned

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
10. januar 2019 - 08.54

Oslo Børs åpner ned torsdag morgen.

Etter 20 minutters handel står hovedindeksen i 836,27, ned 0,98 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 426 millioner kroner.

Bekymringer

Ifølge Bloomberg News tar investorene nå et steg tilbake for å vurdere situasjonen, i fravær av konkrete detaljer om handelsforhandlingene mellom USA og Kina. I tillegg tikket det i natt inn inflasjonstall fra Kina, som øker bekymringene for global vekst.

Globalt har det vært rally på aksjemarkedene siden nyttår, men stemningen har ifølge nyhetstjenesten nå blitt mer lunken.

Onsdag offentliggjorde den amerikanske sentralbanken et møtereferat fra sentralbankens rentekomité (FOMC)

Her kom det frem at Fed ser på rentepolitikken fremover som «mindre tydelig», og det skal ha vært uenighet blant komité-medlemmene da beslutningen om å heve renten i desember ble vedtatt.

Fra å ha guidet fire rentehevinger for bare noen måneder siden, ble Feds formulering endret til «noen ytterligere gradvise hevinger», noe som må tolkes «duete».

Investorene er ifølge Bloomberg News også fortsatt bekymret for Donald Trumps shutdown i USA. Presidentene skal onsdag ha stormet ut fra et forhandlingsmøte, etter at han igjen mislyktes i å overbevise demokratene om å bruke 5,7 milliarder dollar på å bygge en grensemur

Oljeprisen

Brent-oljen er torsdag morgen ned 1,11 prosent til 60,76 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,20 prosent til 51,73 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,38 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

Ifølge tall fra amerikanske myndigheter (EIA) torsdag ettermiddag steg bensinlagrene med 8,1 millioner fat forrige uke, mens destillatlagrene steg med 10,6 millioner fat, melder TDN Direkt.

Det var på forhånd ventet at bensinlagrene ville stige med 3,4 millioner fat, mens det var ventet at destillatlagrene ville stige med 1,9 millioner fat.

Markedsaktører peker nå på få detaljerte opplysninger som en indikerer en løsning på handelskonflikten, i etterkant av handelssamtalene mellom USA og Kina.

- Oljeprisen faller ettersom optimismen fra handelssamtalene mellom USA og Kina tidligere denne uken ser ut til å ebbe ut, og offisielle uttalelser etter tre dager med forhandlinger, selv om de indikerer noe progresjon, manglet detaljer, sier Vandana Hari i konsulentselskapet Vanda Insights til Reuters, ifølge TDN Direkt.

Equinor faller 1,77 prosent til 191,05 kroner, mens Aker BP svekkes 1,33 prosent til 252,00 kroner.

Sikrer seg mer

DNO har nå kjøpt ytterligere 75.925.066 aksjer i Faroe Petroleum.

Etter transaksjonen har DNO aksepter for eller eier totalt 271.456.134 Faroe-aksjer, tilsvarende en eierandel på 72,80 prosent av selskapet.

DNO-aksjen stiger nå 1,98 prosent til 15,45 kroner.

Ny kontrakt

Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy, har inngått en intensjonsavtale med i3 Energy.

Kontrakten er for et trebrønns avgrensnings- og utviklingsboreprogram i britisk sektor av Nordsjøen.

Nyheten sender Dolphin Drilling opp 13,39 prosent til 1,87 kroner, og aksjen topper foreløpig dermed vinnerlisten.

Må punge ut

Dtac, Telenors datterselskap i Thailand, har nå inngått et forlik med CAT Telecom Public Company Limited («CAT») , og må nå betale 9,51 milliarder thailandske bath, tilsvarende cirka 2,5 milliarder kroner.

Telenor har tidligere gjort avsetning på rundt 0,4 milliarder kroner for noen av tvistene som nå inngår i avtalen mellom dtac og CAT. Det overskytende beløpet på rundt 2,1 milliarder kroner vil bli avsatt i Q4 2018 som «Andre inntekter og kostnader»

Telenor-aksjen faller 0,79 prosent til 168,65.