Børs og finans

Oslo Børs åpner opp

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
11. januar 2019 - 09.02

Oslo Børs stiger i åpningen fredag.

Etter 25 minutters handel står hovedindeksen i 846,96, opp 0,63 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 429 millioner kroner.

Litt beroliget

Investorene er ifølge Marketwatch noe beroliget av sentralbanksjef Jerome Powell, som under en debatt på Economic Club i Washington understreket at Fed vil være fleksible og tålmodige i rentesettingen, og at inflasjonen er under kontroll.

USAs handelsminister, Steven Mnuchin, meldte torsdag kveld at Kinas visestatsminister Liu He «mest sannsynlig» skal til Washington 30. og 31. januar for å fortsette handelssamtalene.

Ifølge Bloomberg News beroliger også dette investorene noe, men det er likevel fortsatt bekymringer for økonomisk vekst og inntjeningsutsikter.

- Markedet venter nå på å se om Feds nye retorikk, relatert til å trekke seg noe tilbake, blir et faktum, og om Fed på et eller annet tidspunkt tar en pause i rentehevingene. Det er egentlig det vi venter på for å kunne se en vedvarende oppgang i aksjemarkedene, sier Dan Skelly i Morgan Stanley til Bloomberg.

Oljeprisen

Brent-oljen er fredag morgen ned 0,10 prosent til 61,62 dollar fatet, mens WTI-oljen er uendret på 52,59 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 61,09 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Oljeprisen er dermed noe høyere enn da Oslo Børs stengte torsdag. Prisen har denne uken ifølge nyhetsbyrået blitt understøttet av nyhetene om at Saudi-Arabia vil kutte råoljeeksporten med 800.000 fat per dag fra november-nivået innen slutten av januar, i tillegg til et ytterligere trekk på 1,7 millioner fat i de amerikanske råoljelagrene.

Likevel er aktører i oljemarkedet fortsatt bekymret for utsiktene til veksten i den globale økonomien. 

- Myndighetnedstengingen i USA og svake detaljhandelstall rundt om i verden har forsterket bekymringene rundt veksten, sier ANZ-analytikere, ifølge TDN Direkt.

Samtidig følges det i markedet for tiden nøye med på kommentarer fra USA og Kina knyttet til handelssamtalene som ble holdt i Beijing denne uken. Torsdag kveld ble det kjent at Kinas visestatsminister Liu He «mest sannsynlig» skal til Washington 30. og 31. januar for å fortsette forhandlingene.

Equinor stiger 1,17 prosent til 194,00 kroner, mens Aker BP er opp 1,89 prosent til 259,20 kroner. 

DNO klatrer 2,05 prosent til 15,43 kroner. Selskapet meldte i morges at de har kjøpt seg ytterligere opp i Faroe Petroleum, og eier eller har nå aksept for 285.216.885 Faroe-aksjer, tilsvarende totalt 76,49 prosent av selskapet.

Vinnere og tapere

Øverst på vinnerlisten finner vi skadeskutte Lavo.tv, som stiger 32,35 prosent til 0,09 kroner.

Det Merkur Market-noterte selskapet har rast på Oslo Børs etter at de tirsdag morgen sendte ut en innkalling til en ekstraordinær generalforsamling i selskapet, hvor det foreslås at Lavo.tv oppløses og avvikles.

Dagens hittil største taper er Dolphin Drilling (tidligere Fred. Olsen Energy), som torsdag føk til topps med en oppgang på hele 36,9 prosent til 2,25 kroner. Det kunne virke som en overreaksjon på at selskapet har inngått en intensjonsavtale med i3 Energy, og fredag korrigerer aksjen ned drøye 10 prosent.

Like bak følger Next Biometrics, som torsdag meldte at de har engasjert Carnegie og DNB Markets som finansielle rådgivere. Selskapet og ledelsen har fått støtte av sine største aksjonærer for fortsatt finansiering av selskapet, og dialogen med relevante aksjonærer fortsetter.

Aksjen faller 9,27 prosent til 23,50 kroner.

Går på dagen

Christian Nørgaard Madsen slutter som sjef i Multiconsult

Ifølge en melding fratrer Madsen stillingen umiddelbart, men vil fremdeles bli tilgjengelig for konsernet i en periode. Konserndirektør Regioner Norge, Lars Opsahl, er nå utpekt som konstituert konsernsjef.

Aksjen stiger 5,00 prosent til 63,00 kroner.

Slaktet mer

Slaktevolumet til Lerøy Seafood økte i 4. kvartal. Selskapet hadde i perioden et et slaktevolum på 49.415 tonn, opp fra 42.280 tonn i tilsvarende periode i 2017.

Leøy-aksjen stiger 0,42 prosent til 67,50 kroner.

Ellers blant de mest omsatte lakseaksjene stiger Mowi 0,60 prosent til 185,70 kroner, mens SalMar derimot faller 0,78 prosent til 432,20 kroner.Grieg Seafood er opp 0,85 prosent til 106,80 kroner.