Børs og finans

- Vil kunne fyre opp under frykten for kraftig svekkelse av veksten

Sjefanalytiker Erik J. Bruce i Nordea Markets om det som blir viktig denne uken.

Erik Bruce - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erik Bruce - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
2. januar 2019 - 08.45

Om stemningen bedret seg i løpet av julen, startet året likevel ned i Asia og futures på amerikanske børser er ned, med S&P ned 1,1 prosent.

«Det kan skyldes svake vekstsignaler fra Kina», skriver sjefanalytiker Erik J. Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets.

På nyttårsaften fikk vi den offisielle kinesiske industri PMI-en som skuffet på nedsiden og havnet under 50. I dag fikk vi den private kinesiske Caixin industri PMI-en. Den skuffet også, og endte på 49,7 mot ventet 50,1.

Les også: - Utsiktene fremover er på ingen måter rosenrøde

Sesongfaktorer påvirker

EURNOK var på en stigende trend før jul og det var derfor ifølge Bruce ingen stor overraskelse at vi kom over 10 i romjulen. Men de siste dagene har krysset falt noe og vi handler nå 9,93.

«Det kan jo tyde på at sesongfaktorer i form av svak NOK mot årsslutt bidro til den kraftige svekkelsen. Oljeprisen kan også ha bidratt. Den falt relativ kraftig først i julen med de sure markedene, men har kommet noe opp igjen», skriver han i rapporten.

I dag er det ikke de helt store tallene på kalenderen. Norsk PMI kan riktignok ifølge sjefanalytikeren flytte markedet, hvis den skulle overaske mye, men han gir den liten vekt.

Denne uken får vi viktige tall fra USA med ISM på torsdag og sysselsettingrapport på fredag. 

«Kanskje er det særlig ISM som vil få mest oppmerksomhet med alt snakket om avtagende vekst i USA. Indeksen er ventet å falle noe fra høye 59,3 sist til nå 57,9. Det indikerer i så fall fortsatt sterk vekst».

Skulle indeksen falle mer, vil det ifølge Bruce fyre opp under frykten for en kraftig svekkelse av veksten.

Fokus på lønn og bolig

Fra fredagens sysselsettingrapport vil Nordea Markets-analytikeren særlig se på lønnstallene.

«Viser de vekst på 0,3 prosent over måneden, vil det styrke argument for at Fed vil heve videre i 2019. Markedet har liten tro på det for øyeblikket», heter det fra Bruce.

Ellers er det verdt å få med seg et felles intervju med Powell, Yellen og Bernanke på fredag. Fredag kommer også flash-estimat på euroinflasjonen i desember.

«Det er ventet uendret core på 1,0 prosent, men vi ser nedside risk til det anslaget», skriver Bruce.

Her hjemme får vi AKU-ledighetstall på torsdag, men de er ifølge analytikeren for volatile til å bry seg om.

«Mer fokus blir det nok på boligpriser for desember fredag. Vi venter små endringer i boligprisene det kommende året. Blir det, i tråd med det, nullvekst sesongjustert i desember, er det litt bedre enn de forrige månedene», avslutter analytikeren.