Børs og finans

Britisk rentedom klar

Bank of England holdt renten uendret. Og kutter kraftig i vekstprognoser (utvidet).

Mark Carney - Foto: AP Photo/Matt Dunham, FILE/NTB Scanpix

Mark Carney - Foto: AP Photo/Matt Dunham, FILE/NTB Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
7. februar 2019 - 13.00

Bank of England (BoE) holder sin viktigste styringsrente, base rate, uendret på 0,75 prosent.

Dette var i tråd med forventningene, og beslutningen var enstemmig.

BoEs forrige renteendring var økningen med 25 punkter til 0,75 prosent 2. august 2018.

- Siden oktober har markedet gradvis senket renteforventningene til BoE, og venter nå kun en renteheving frem mot slutten av 2020. I det siste har vekstforventningene til britisk økonomi kommet ned, og PMI-tallene for januar indikerer stagnerende vekst. BoE gir neppe nye signaler og vil avvente mer avklaring om Brexit-utfallet innen neste trekk. I dag reiser May til Brussel for å prøve å reforhandle avtalen med EU, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker Nick Pausgaard Fisker i dagens morgenrapport fra Nordea.

Kutter kraftig

BoE skriver i dagens oppdatering at banken har gått bort fra planene om flere renteøkninger, etter å ha nedgradert de økonomiske utsiktene. I tillegg til stigende Brexit-usikkerhet viser sentralbanken til svakere global vekst.

BoE har kuttet sin prognose for 2019-vekst til 1,2 prosent, mot 1,7 prosent så sent som i november.

Nedrevideringen er ifølge Financial Times en av de største siden EU-folkeavstemningen. 1,2 prosent vekst vil - hvis prognosen slår til - den svakeste siden resesjonen i 2009.

2020-veksten er nedrevidert fra 1,7 til 1,5 prosent, mens 2021-veksten er opprevidert fra 1,7 til 1,9 prosent.

Venter på Brexit

DNB Markets skriver i sin oppdatering at BoE ikke vil gjøre noen pengepolitiske endringer før Brexit-prosessen er oppklart.

- I tilfelle «soft Brexit», vil BoE trolig fortsette å heve rentene gradvis mens lønnskostnadene har fortsatt å vokse og kanskje vil vokse videre. Dog vil pundet trolig styrke seg i et slikt scenario, og dempe inflasjonen fremover. I et slikt scenario opprettholder vi vår prognose om en renteøkning sent i 2019, mest trolig i november. I tilfelle en «hard Brexit», som ser mindre sannsynlig ut, vil et sterkt, negativt sjokk for økonomien innebære behov for rentekutt heller enn -økninger, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen.

- Et svakere pund vil trolig innebære et positivt sjokk for inflasjonen, men BoE blir nødt til å se gjennom et slikt sjokk, legger han til.

Pundet har svekket seg bittelitt i kjølvannet av dagens BoE-oppdatering, og GBPUSD står nå i 1,2885.

Les mer her.