Børs og finans

Kan Røkke tjene 3,8 milliarder på Store Blå?

I kampen mot Kjell Inge Røkkes skyskraper på Fornebu anslås det at han vil tjene 3,8 milliarder kroner på bygget.

En modell av den 200 meter høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En modell av den 200 meter høye bygningen til Kjell Inge Røkke som skal en gang skal huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Artikkel av:  Redaksjonen
1. februar 2019 - 12.30

(Finansavisen): Bærum Høyre har plutselig fått kjernevelgerne på nakken idet de skal si ja eller nei til Kjell Inge Røkkes skyskraper, «Verdenshavenes hovedkontor». Gigantbygget, som skulle være 200 meter høyt, hadde vokst til 250 meter da Røkkes arkitekt Gert Windgårdh presenterte det under et folkemøte i Bærum tirsdag.

Men selv om kjempebygget «bare» blir 200 meter høyt, vil det kunne gi Kjell Inge Røkke en eventyrlig gevinst. Det fremgår av regnestykker som verserer i kampen mot høyhuset.

Her indikeres nemlig at Røkke vil kunne bygge for 3,3 milliarder kroner inkludert tomtekostnad. Verdien vil være astronomiske 7,1 milliarder og gevinsten 3,8 milliarder, ifølge de samme beregningene.

Den største verdien

Regnestykket baserer seg på at Røkke setter soleklar Fornebu-rekord hva gjelder leiepriser. Både verdenshavenes kontorer og andre kontorer må påregne å betale 2.700 kroner kvadratmeteren. I tillegg skal det hentes ut 3.000 kroner kvadratmeteren for hotelldrift og hele 5.200 kroner kvadratmeteren for leilighetsutleie.

Det skal gi 266 millioner i samlede leieinntekter etter eierkostnader. Prestisjebygget gis en yield så lav som 3,75 prosent, hvorpå man kommer frem til den høye verdien på bygget.

Av dette utgjør hotelldelen den største verdien med 3,15 milliarder på sine 40.000 kvadratmeter. Leilighetsdelen på bare 12.800 kvadratmeter verdsettes til hele 1,75 milliarder, mens kontor og kontor til havbruk utgjør 1,5 og 1,1 milliarder.

Lavere leie, høyere yield

Erfarne eiendomsaktører Finansavisen har vært i kontakt med avviser ikke at Kjell Inge Røkke vil få en stor gevinst på Fornebu ved bygging av Store Blå. De mener likevel at regnestykket opererer med i overkant optimistiske leie­inntekter. Dessuten mener de Røkke ikke vil få en så lav yield.

- Et leienivå på 2.700 kvadratmeter på Fornebu er høyt. Det er allerede mye ledige lokaler både hos Telenor og Equinor. Dessuten står Aker Hus så godt som tomt med sine 45.000 kvadrat­meter. Det er også mye tomt på Lysaker, sier én aktør.

Han anslår at Røkke vil kunne oppnå mellom 2.000 og 2.500 kroner meteren for prestisjebygget. Det er uansett over dagens leie­priser på Fornebu.

- Det vil ta lang tid å fylle opp 75.000 kvadratmeter selv om Røkke fyller opp med egen virksomhet slik han gjorde både i Aker Hus og Fornebuporten. Yielden på 3,75 er Tjuvholmen-nivå. Det er ikke tall man ser på Fornebu. Dette er heftig priset, sier han, og anslår 4,25 prosent som en mulighet.

I så fall forsvinner 850 millioner av Røkke-gevinsten selv om han skulle klare å fylle bygget.