Børs og finans

Oljeprisen over 67 dollar

Oljeprisen fortsetter den positive utviklingen onsdag.

Foto: zhengzaishuru / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: zhengzaishuru / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
20. februar 2019 - 20.33

Oljeprisen fortsetter oppgangen onsdag etter at markedsbalansen ser ut til å stramme seg til.

Et fat nordsjøolje omsettes for 67,10 dollar, opp 0,99 prosent.

Lettoljen handles for 56,83 dollar, opp 1,32 prosent.

OPEC+, oljekartellet Organization of the Petroleum Exporting Countries sammen med andre aktører som Russland, ønsker å kutte 1,2 millioner fat om dagen i første halvår 2019. I januar ble produksjonen kuttet med 800.000 fat om dagen, men inkluderer man kuttene som ble gjort mot slutten av fjoråret, så leverte aktørene omtrent som de har kommunisert.

Videre uttalte energiminister Khalid al-Falih i forrige uke at Saudi Arabia vil kutte helt ned til 9,8 millioner fat om dagen i mars, en reduksjon på mer enn 420.000 fat om dagen fra januar-nivået. Det er nettopp OPECs evne til å levere på kuttene sammen med aggressiv guiding fra Saudi som har dratt oljeprisen nordover den siste tiden.

De amerikanske sanksjonene mot Venezuela slår også inn på tilbudssiden.

Rystad Energi var nylig ute med en rapport der de forespeiler et scenario for 2019 hvor produksjonen skal ned i 890.000 fat om dagen. Worst case mener Rystad at ligger omkring 680.000 fat om dagen.

Produksjonen i det politisk ustabile landet har dermed falt dramatisk siden 2015 da 2,5 millioner fat om dagen av den tunge, sure Venezuelanske oljen ble pumpet opp.

Iran, som også har blitt sanksjonert av USA, eksporterte 1,25 millioner fat i januar, ifølge Refinitivs skipsdata.

Ifølge Reuters hadde mange analytikere forventet at iransk oljeeksport skulle falle til mindre enn én million fat om dagen etter sanksjonene. Allikevel er eksporten langt under nivået i fjor sommer da landet eksporterte 2,5 millioner fat om dagen.

Tall fra EIA tirsdag viste at den amerikanske råoljeproduksjonen kom inn på 12 millioner fat om dagen i januar. Statistikkfløyen i det amerikanske energidepartementet estimerer også at shale oljen («tight oil») alene vil komme inn på rekordhøye 8,4 millioner fat om dagen i mars.

På etterspørselssiden er det bekymringer for global vekst, spesielt i EU (Tyskland) og Kina. Dette balanseres noe ved at det kan gå mot en utsettelse av fristen i handelskrigen på oppimot 60 dager. Fristen er i utgangspunktet 1. mars.