Børs og finans

Oljeprisen opp 20 prosent siden desember

Trump senket oljeprisen - dette blir viktig i dag

Nordea Markets har flere høydepunkter på kalenderen tirsdag. 

Foto: Evan Vucci/AP.

Foto: Evan Vucci/AP.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
26. februar 2019 - 09.00

- Donald Trump angrep i går produksjonkutt fra OPEC og vil ha oljeprisen ned. Det klarte han og prisen falt umiddelbart 2 dollar/fat. Oljeprisen har styrket seg mer enn 20 prosent siden bunnen i desember, skriver Nordea Markets i sin morgenkommentar. 

Det er spesielt Saudi Arabia som er klar til å kutte produksjonen sin mer enn ventet som har understøttet oljeprisen, ifølge meglerhuset. Det norske kronen svekket seg 3 øre mot Euro i takt med oljeprisfallet og handler nå 9.775. Aksjemarkedet og rentene er litt lavere enn i går morges.

Brent-oljen er i skrivende stund opp 0,02 prosent til 64,74 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen er ned 0,29 prosent til 55,28 dollar fatet. 

- Vi får tall for den amerikanske boligbyggingen i desember i dag. Det ventes at byggingen holdt seg på samme nivå som i november på 1.25 millioner nye boliger i året. Det er nær det høyeste nivå siden finanskrisen og speiler en fortsatt fin oppgang i den amerikanske økonomien, skriver meglerhuset. 

I tillegg kommer fasiten for amerikanske forbrukertilliten i februar. Konsensus venter at denne har steget fra 120,2 til 124,7 i tråd med bedringen i aksjemarkedet. 

Ellers holder Jerome Powell senere i dag sin halvårlige tale for den amerikanske kongressen.

- Fra forrige ukes FOMC referat vet vi at de kvantitative innstramminger mest sannsynlig slutter i 2019 og at det er større sannsynlighet for en rentehevning enn et rentekutt. Fed har valgt en tålmodig fremgangsmetode for å unngå samme markedsuro som vi fikk i fjor høst der banken hevet rentene tross markedsuro. Markedet vil følge nøye med på om det blir nye signaler rundt slutt-datoen for de kvantitative innstramminger, heter det i rapporten. 

Theresa May står også på talerstolen i kveld når hun taler i det britiske parlament om Brexit-forhandlingene.

- Det var ventet at det skulle stemmes om avtalen igjen i morgen, men det er utsatt noen uker. Avstemmingen blir senest den 12. mars. Theresa May har forsøkt å få endringer i avtalen med EU, noe hun ikke har lykkes med. I mellomtiden har medlemmer fra de Konservative og Labour funnet sammen. De danner nå et nytt midtparti med ønske om en ny folkeavstemming, noe Jermey Corbyn også ser ut til å støtte.