Børs og finans

Tyrkere hamstrer norske skip og rigger

Siem-trio skal ha blitt solgt til tyrkisk oljeselskap som nesten har gjort det til en vane å kjøpe norskeide offshorefartøy.

Boreskipet Fatih. Foto: TPAO.

Boreskipet Fatih. Foto: TPAO.

Artikkel av: Are  Strandli
11. februar 2019 - 09.48

Det statlige tyrkiske oljeselskapet Turkish Petroleum Corp (TPAO) er på offensiven etter lanseringen av en ny strategi i 2017 som skal gjøre landet mindre avhengig energiimport, deriblant olje- og gass.

Tyrkia har i den forbindelse store planer for olje –og gassutvinning i Middelhavet, noe som blant annet innebærer kjøp av både skip og rigger.

Tilsynelatende har tyrkerne lagt sin elsk på norskeide fartøy.

Liker Norge

I 2017 inngikk TPAO en avtale om å kjøpe boreskipet «Deepsea Metro II» som nå har fått navnet «Fatih», av et joint venture eid med 60 prosent av Metro Exploration og 40 prosent av Odfjell Drilling.

Før jul gikk også søsterboreskipet «Deepsea Metro I» samme vei for en prislapp på 262,5 millioner dollar.

I starten av november i fjor hadde Siem Offshore, ifølge Seabrokers, sikret seg arbeid til de tre plattform forsyningsskipene «Siem Louisa», «Siem Sasha» og «Sophie Siem» i forbindelse med en borekampanje utenfor kysten av Tyrkia som skulle utføres av nettopp boreskipet «Fatih» for TPAO.

Disse skipene ble så solgt for rundt to uker siden, og ifølge Hagland Offshore er det antatt at det er TPAO som har kjøpt disse også. Overlevering er avtalt til inneværende kvartal.

Norsk seismikkskip

De seismiske undersøkelsene i området har for øvrig blitt utført av det tidligere Polarcus-fartøyet «Polarcus Samur» som ble solgt til TPAO i januar 2013.

Som en kuriositet kan det også nevnes at TPAO i høst hyret inn den oppjekkbare Rowan-riggen «Rowan Norway» til boring av to letebrønner.

Denne er spesielt bygget for arbeid på norsk sokkel dit den skal tilbake igjen etter Tyrkia-jobben for å arbeide for ConocoPhillips i inntil to år.