Børs og finans

Wall Street i grønt - GE steg kraftig

Tirsdag var det positiv stemning i de amerikanske markedene. Investorene venter i spenning på Trump-tale natt til onsdag. Dagens vinner skal produsere fly som bryter lydmuren - den nye Concorde.

Foto: Johannes EISELE

Foto: Johannes EISELE

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
5. februar 2019 - 22.27

Pilene pekte opp for de toneangivende indeksene på Wall Street tirsdag. Dow Jones steg 0,68 prosent, mens S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite la på seg henholdsvis 0,47 og 0,74 prosent.

Utviklingen kom i kjølvannet av at markedet venter på Trumps State of the Union-melding natt til onsdag norsk tid.

Talen skulle egentlig ha vært holdt den 29. januar, men på grunn av nedstengningen av det amerikanske statsapparatet ble den utsatt.

Det er å forvente at Trump vil vie en del tid til grensepolitikken som splitter kongressen. Trump krever å få 5,7 milliarder dollar for å bygge en mur på grensen i sør, noe demokratene ikke vil gå med på.

25. januar åpnet det amerikanske statsapparatet igjen etter å ha vært nedstengt i 35 dager. Men Trump vil ifølge egne uttalelser ikke nøle med å gjeninnføre «shutdown» hvis det ikke kommer på plass en enighet om grensemuren innen 15. februar. Han har også uttalt at han er villig til å erklære unntakstilstand for å få igjennom viljen sin på dette punktet.

Noen av hovedpunktene fra børsdagen

Hele 800.000 mennesker har vært rammet av nedstengningen, og flere analytikere mener at det er overhengende fare for at en ny stengning vil skade økonomien.

Det forventes også at Trump vil kommentere økonomien og samtidig slå seg på brystet over sterke jobbtall og den beste avkastningen på S&P 500 i januar måned siden 1987.

På nøkkeltallsfronten kom sammenstilte tall for endelig innkjøpssjefsindeks i USA inn på 54,4 i januar.

Endelig tall for tjeneste-PMI var 54,2 i januar, ifølge Direkt Makro.

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM) for tjenesteytende sektor var 56,7 i januar, ned fra 58,0 i desember.

Det var ventet en indeks på 57,2, ifølge Direkt Makro.

Dow Jones endte dagen på 25.411,52 poeng, opp 0,68 prosent.

21 av de 30 aksjene i indeksen steg.

Boeing var dagens klare vinner etter at selskapet offentliggjorde en «signifikant investering» i Aerion, en utvikler av supersonic-fly.

Et supersonic-fly kjennetegnes av at det kan bryte lydmuren (1.234,8 km/t), og denne typen fly kan derfor redusere reisetiden for passasjerene. Etterspørselen etter mindre fly som reduserer reisetiden skal være høy, og for bemidlede personer eller selskaper vil Aerions superfly AS2 være på vingene fra 2023.

Boeing skal utføre ingeniørtjenester, produksjon og flytesting for Aerion.

Ifølge Reuters har denne typen fly møtt mye regulatorisk motvind på grunn av støyproblematikk. I oktober offentliggjorde Aerion at deres fly vil evne å ta av og lande uten å bryte retningslinjene fra myndighetene.

Boeing-aksjen endte dagen opp 3,32 prosent.

DowDuPont var også blant vinnerne og steg 2,13 prosent. Selskapet la frem kvartalstall torsdag i forrige uke som ikke levde opp til forventningene. Selskapet ble slaktet med hele 9,23 prosent samme dag.

På taperlisten finner vi UnitedHealth Group og Pfizer som endte dagen ned henholdsvis 0,71 og 0,78 prosent.

S&P 500 endte dagen på 2.737,70 poeng, opp 0,47 prosent.

General Electric var en av dagens klare vinnere. Selskapet gikk sannsynligvis på samme nyhet som Boeing, siden GE Aviation også er investert i Aerion og designer motorene til supersonic-flyene.

Aksjen endte dagen opp 4,06 prosent.

Starbucks steg opp 2,60 prosent.

Walt Disney klatret 0,72 prosent i forkant av selskapets presentasjon av tall for fjerde kvartal 2018 etter stengning.

Selskapet rapportere om en inntjening per aksje på 1,84 dollar, mot ventet 1,55 dollar. Aksjen steg 1,68 prosent i etterhandelen rett etter offentliggjøringen.

Les mer her!

Nasdaq Composite endte dagen på 7.402,08 poeng, opp 0,74 prosent.

Alphabet la på seg 1,16 prosent etter å ha presentert tall som slo estimatene både på inntekter og inntjening mandag.

Selskapet bak søkemotoren Google, leverte et resultat per aksje på 12,77 dollar, mot en forventning på 10,82 dollar, ifølge CNBC.

Omsetningen for kvartalet endte på 39,276 milliarder dollar, opp 22 prosent fra året før, og over konsensusestimatet på 38,93 milliarder dollar. 

AMD falt tilbake 3,40 prosent.

Facebook la på seg 1,13 prosent.

Apple steg 1,71 prosent.

Intel var en av dagens tech-vinnere og la på seg 1,61 prosent.

Amazon endte opp 1,56 prosent.

Netflix steg 1,27 prosent.

Snap overgikk forventningene - fyker opp i etterhandelen.

Les mer: Rentene faller tilbake på nøkkeltall

Les mer: BP-sjefen om oljeprisen: - Vil bli mer stabil

VIX-indeksen falt 1,02 prosent til 15,57 poeng.

Gullprisen endte flatt på 1.319,20 dollar per troy unse.