Børs og finans

Kjemper om å overta Oslo Børs

Børs-budgiver: - Vi kan ikke ha en kamp i markedet lenge

- Vi kan ikke ha en kamp i markedet lenge, sier toppsjefen i Nasdaq Nordics, som kjemper om å overta Oslo Børs. Fristen for rivalen Euronexts bud går ut mandag.

Sjef i Nasdaq Nordics, Lauri Rosendahl - Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix

Sjef i Nasdaq Nordics, Lauri Rosendahl - Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
10. mars 2019 - 10.33

Nasdaq-selskapet har hevet budet til 158 kroner per aksje, noe som er det samme som rivalen Euronext har budt. Akseptfristen for budet er 29. mars, og Nasdaq-selskapet har redusert kravet til aksept fra 90 til 66,6 prosent.

- Vi opererer allerede i de tre øvrige nordiske landene, samt at vi har små land som Island og de tre baltiske landene. Det er en naturlig både strategisk og regional kombinasjon at Norge skal være med i samme helhet som de øvrige nordiske landene, sier Lauri Rosendahl til NTB.

- Vi har en lang tradisjon for å støtte små selskaper som vil liste seg, til og med veldig små selskaper. Det gjør det mulig for vanlige sparere å komme inn tidlig innen for eksempel teknologi, programvare, dataspill og bioteknologi. I Norge er den delen av markedet ennå ikke så bra som den kan bli, fortsetter sjefen i Nasdaq Nordics.

Euronext peker på sin side på at selskapet vil gjøre Oslo Børs til hjørnesteinen i sin nordiske satsing og hovedkvarteret for alle sine aktiviteter i regionen.

- Euronext vil gjøre Oslo Børs VPS til en ledende aktør i Norden, i motsetning til et datterselskap av et stort amerikansk selskap med regionalt hovedkvarter i Stockholm, skriver selskapet i en uttalelse til NTB.

Les også: Nasdaq øker budet på Oslo Børs

Bud kom julaften

Det første budet fra Amsterdam-baserte Euronext kom julaften – etter en foregående auksjon.

- Vi ble innbudt til den samme prosessen, og da vi forsto at dette var mot viljen til både selskapet, selskapets styre og de strategiske, langsiktige eierne, så ville vi ikke være med på auksjonen, sier Rosendahl.

30. januar ble det kjent at den amerikanske børsen Nasdaq gjennom Nasdaq Nordics meldte seg på i kampen om å kjøpe Oslo Børs med et bud på 152 kroner per aksje. 11. februar hevet Euronext budet til 158 kroner, noe Nasdaq matchet 4. mars. Fristen for å akseptere Euronexts bud går ut 11. mars.

Selskapet har sikret seg forhåndsaksept fra eierne av 50,5 prosent av aksjene i Oslo Børs og har passert kravet på 50,1 prosent. Nasdaq har drøyt 35 prosent.

Anbefalt av Oslo Børs

Styret ved Oslo Børs har anbefalt budet fra Nasdaq og sto ved dette også etter at Euronext høynet sitt bud.

- Det aller viktigste, uansett hvordan det går, er at Oslo Børs VPS er en veldig viktig del av kapitalmarkedet. Vi må få en stabil, langsiktig og bra eier på plass. Vi kan ikke ha en kamp i markedet lenge. Vi må finne en løsning, sier Lauri Rosendahl.

Et eventuelt oppkjøp av Oslo Børs skal behandles av Finanstilsynet og Finansdepartementet, og både Euronext og Nasdaq Nordics har søknader inne. Behandlingstiden er inntil fire måneder, samt inntil 20 dager som legges til underveis dersom myndighetene har behov for ytterligere svar. Behandlingen kan også gå raskere.

Flere mulige utfall

Utfallet kan bli at ingen av selskapene får godkjenning, at bare ett av dem får eller at begge to får. Hvis det siste skjer, er det Euronext som går seirende ut.

- Flertallet av aksjonærene har allerede valgt å selge til Euronext. For dem som ønsker å selge, men som ennå ikke har bestemt seg, innebærer vårt tilbud en raskere og sikrere vei til oppgjør. Så snart myndighetene har godkjent transaksjonen, noe som er ventet i andre kvartal i år, vil transaksjonen bli gjennomført innen kort tid. Minimumskravet til eierandel i det andre budet kan dermed ikke bli oppfylt, skriver Euronext.

(©NTB)