Børs og finans

- De neste 48 til 72 timene blir avgjørende

Nordea og DNB falt på børsen etter spekulasjoner om hvitvasking. Ekspert advarer mot taushet.

DNB. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

DNB. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Artikkel av: Martine Holøien
5. mars 2019 - 07.29

Det ble spekulert på om saken hadde koblinger til Luminor, men det har vist seg å ikke stemme, skriver NTB.

Det finnes transaksjoner til DNB-kunder i det lekkede materialet, men disse kan ikke kobles til nettverket som nå rulles opp, ifølge Aftenposten.

Opplysningene inngår i en ny stor bankskandale der enorme beløp kobles til personer nær Russlands president Vladimir Putin, blant annet hans meget velstående venn cellisten Sergej Roldugin, melder nyhetsbyrået TT.

Nordea-aksjen falt 3 prosent på Stockholmsbørsen og 3,6 prosent i Helsinki. DNB-aksjen slo følge og hadde falt 3,6 prosent da Oslo Børs stengte.

- Avgjørende

- Nå er det avgjørende å se hvordan de andre nordiske bankene reagerer, inkludert DNB. Jeg tror de neste 48 til 72 timene blir avgjørende for dem, sier Dan Schneider (58), tidligere aktor og korrupsjonsjeger i Det amerikanske justisdepartementet i Washington, D.C., til DN

DNB-sjef Rune Bjerke var mandag ikke tilgjengelig for å bevare DNs spørsmål, men kommunikasjonssjef Even Westerveld skriver i en epost til avisen at «han får ikke til noe denne uken, dessverre».

Må forklare

Schneider mener det er feil av Bjerke å overse spørsmål.

- De må enten forklare til kundene hvorfor de er sikre på at banken ikke er involvert i en hvitvaskingsskandale, om det vil gjennomføre en intern granskning for å komme til bunns i saken eller om det vil samarbeide med myndighetene på en annen måte for å få frem informasjon. Skandalen i Baltikum vokser og bankene vil komme under et sterkere press om ikke ledelsen går ut og sier noe, forklarer Schneider til avisen.

- En kamp

Mandag kveld sa Bjerke til E24 at kampen mot hvitvasking er en kamp mot organiserte kriminelle nettverk som stadig utvikler nye metoder.

- Derfor vil vi aldri være i mål, men jobbe for stadig forbedring, skriver Bjerke i en epost til E24.