Børs og finans

Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs onsdag. Analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Foto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Foto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
20. mars 2019 - 06.59

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,2 prosent, eller innenfor intervallet [-0,3, -0,1] prosent.  

«I kveld er det duket for rentemøte Fed, dog ingen renteendring er ventet på grunn av en rekke uavklarte spørsmål, deriblant handelskrigen mellom USA og Kina, samt Brexit-situasjonen. De asiatiske børsene endte for øvrig ned i natt. Negative meldinger knyttet til de pågående forhandlingene mellom USA og Kina var hovedårsaken til pessimismen. Når det er sagt, børsoppgangen i 2019 har vært solid. De toneangivende indeksene er opp mellom 10 og 15 prosent. Med andre ord, investorene har en viss tro på at dagens usikkerhet vil løse seg. Oljeprisen er svakt opp fra gårsdagens nivåer», skriver Berntsen i morgenrapporten.

Oslo Børs

Hovedindeksen endte tirsdag opp 0,49 prosent til 890,03 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,9 milliarder kroner. 

Av tungvekterne steg DNB 0,78 prosent, mens Aker BP la på seg 1,67 prosent. Yara falt 1,12 prosent.

Natt til tirsdag ble Norsk Hydro utsatt for et alvorlig cyberangrep. Det dreier seg om et løsepengeangrep, og angrepet har påvirket driften til Hydro. På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa finansdirektør Eivind Kallevik at det jobbes på spreng for å løse problemet. Hydro-aksjen falt 0,70 prosent.

Oljeselskapet Questerre meldte tirsdag at reservene i løpet av 2018 økte med 62 prosent, med 11,5 fat oljeekvivalenter til 29,96 millioner fat oljeekvivalenter. Aksjen suste opp 10,99 prosent.

Hele børskommentaren her

Oljeprisen

Brent-oljen er onsdag morgen ned 0,09 prosent til 67,55 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,22 prosent til 59,16 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 67,48 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.

Råoljelagrene i USA falt med 2,1 millioner fat i uken som endte 15. mars, skriver TDN Direkt.

Det er ventet at de amerikanske råoljelagrene vil stige med 0,3 millioner fat når de offisielle lagertallene fra amerikanske myndigheter kommer onsdag ettermiddag, ifølge Reuters-konsensus.

USA

Pilene pekte i begge retninger for de toneangivende indeksene på Wall Street tirsdag. Dow Jones og S&P 500 falt henholdsvis 0,10 og 0,01 prosent, mens Nasdaq la på seg 0,12 prosent.

Utviklingen kom i kjølvannet av at det kom motstridende meldinger fra partene i handelskonflikten.

Tirsdag meldte Bloomberg at flere representanter i den amerikanske handelsdelegasjonen skal være bekymret for at kineserne vil nekte eller misligholde flere av de amerikanske kravene i avtalen. Dette vil igjen kunne skape trøbbel for kampanjen til Trump frem mot presidentvalget i 2020.

Det kom også meldinger tirsdag om at to av representantene fra Beijing skal ha skiftet mening fordi de ikke har mottatt tilstrekkelig forsikring fra amerikanerne om at tollen på kinesiske varer vil bli fjernet. Kina skal også ha gått tilbake på løfter om databeskyttelse i farmasi, melder flere kilder.

Videre ble rentemøtet hos den amerikanske sentralbanken igangsett tirsdag. Markedet venter nærmest med sikkerhet at styringsrenten holdes uendret på 2,25-2,50 prosent.

Hele USA-kommentaren her

Asia

I Japan stiger Nikkei 225-indeksen 0,08 prosent, og den bredere Topix-indeksen er opp 0,08 prosent.

Shanghai Composite går tilbake 1,06 prosent, mens S&P/ASX 200-indeksen i Australia opplever en nedgang på 0,36 prosent.

Koreanske Kospi er ned 0,60 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong faller 0,43 prosent.

Straits Times i Singapore svekkes 0,66 prosent.

hele Asia-kommentaren her

Dette skjer i dag

Årsrapporter

 • ABG Sundal Collier Holding
 • Arcus 
 • Axactor
 • Data Respons
 • Hexagon Composites
 • Ocean Yield
 • SpareBank 1 Ringerike Hadeland
 • Wilh. Wilhelmsen Holding 

Makro

 • Japan, Rentereferat
 • Tyskland (08:00), Produsentpriser, februar
 • Storbritannia (10:30), PPI, februar
 • Storbritannia (10:30), KPI, februar
 • USA (19:00), Rentebeskjed

Annet

Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og SSB