Børs og finans

Doblet resultatet og økte sjefslønna med 50 prosent

Tjener nesten like mye som Eldar Sætre

Luis Araujo, CEO i Aker Solutions. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Luis Araujo, CEO i Aker Solutions. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Artikkel av: Rune Tryti
15. mars 2019 - 11.19

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions fremlegger årsrapport for 2018 fredag. Med hjelp fra et sterkere oljemarked, mer enn doblet selskapet bunnlinjen i fjor med et resultat etter skatt på 554 millioner kroner.

I 2017 var resultatet etter skatt på 239 millioner kroner.  Resultatet økte dermed med om lag 130 prosent.

Driftsresultatet økte fra 571 millioner kroner til 1.049 millioner kroner.

De kraftige forbedrede resultatene drypper også ned på Aker Solutions-sjef Luis Araujo. Han økte den totale godtgjørelsen med over 50 prosent i fjor, til 14,8 millioner kroner. Til sammenligning tjente han totalt 9,8 millioner kroner i 2017.

Han tjente dermed nesten like mye som Equinor-sjef Eldar Sætre, som i 2018 dro inn 17,7 millioner kroner. Dette er til tross for at Sætre leder et selskap som målt i markedsverdi er over 50 ganger større en Aker Solutions.

Det er riktignok slik at verdien av selskapet ofte ikke er det som er avgjørende for lederlønnen. Et eksempel på dette Protector Forsikring-sjef Sverre Bjerkeli som i fjor tjente 11,4 millioner kroner. DNB-sjef Rune Bjerke som leder et selskap med en markedsverdi på 55 ganger mer enn Protector Forsikring, tjente 2,4 millioner mindre enn Bjerkeli i 2018.