Børs og finans

Endelig lykkes det

Ekornes-eieren med rekordstort obligasjonslån

Et planlagt milliardlån ble lagt på is da børsuroen herjet som verst i fjor høst. Nå er årets hittil største norske high yield-deal et faktum. 

Foto: Ekornes

Foto: Ekornes

Artikkel av: Are  Strandli
19. mars 2019 - 17.15

Møbelprodusenten Ekornes skulle etter planen hente rundt to milliarder kroner i fjor høst gjennom et obligasjonslån denominert i euro. 

Som følge av den kraftige børsuroen som herjet, ble imidlertid pengeinnhentingen utsatt til over nyttår.

Nå er omsider lånet i boks og to milliarder friske, norske kroner kan benyttes til tilbakebetaling av et aksjonærlån i forbindelse med oppkjøpet i fjor, samt generelle selskapsformål.

Årets hittil største deal i det norske high yield-markedet er dermed et faktum.

Etter det Hegnar.no erfarer er det også det nest største high yield-lånet plassert i norske kroner noensinne. 

Lånet som er utstedt av Ekornes QM Holding bærer en kupongrente på 3 måneders NIBOR pluss et årlig rentepåslag på 7 prosent. Forfall er i oktober 2023.

SpareBank 1 Markets, som sammen med SEB var såkalt joint lead manager, var først ute til å rapportere om dealen. DNB Markets var global coordinator i tillegg til joint lead manager. Bøkene ble lukket mandag ettermiddag. 

Det var i fjor høst at Ekornes ble kjøpt opp av det kinesiske møbelkonsernet Qumei Home Furnishings Group og investeringsselskapet Huatai Zijin Investment Co. 

SpareBank 1 Markets var finansiell rådgiver for kineserne i forbindelse med oppkjøpet som førte til at Ekornes ble tatt av børs. DNB Markets var også blant rådgiverne. SEB ga råd til Ekornes.