Børs og finans

Flyproblemene kan koste Norwegian 15 millioner om dagen

Foto: Heiko Junge / NTB/Scanpix.

Foto: Heiko Junge / NTB/Scanpix.

Artikkel av:  Redaksjonen
14. mars 2019 - 10.30

(Finansavisen): Konsern­sjef Bjørn Kjos hevder kun én prosent av Norwegians kapasitet er berørt av 737 MAX-parkeringen.

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities påpeker imidlertid at pengene raskt kan komme til å brenne ute på Norwegians hovedkontor på Fornebu. Sivertsen er heller ikke alene om å være bekymret blant analytikerne, skriver Finansavisen.

I en oppdatering til sine kunder, tar Sivertsen utgangspunkt i at Dreamlinerne var parkert i tre måneder. Dersom det blir snakk om en like lang periode for 737 MAX-ene, vil dette medføre at inntektene faller med 1,1 milliarder, ifølge Sivertsens anslag.

Norwegian vil også kunne spare 450 millioner kroner i variable kostnader, og netto­effekten vil ramme regnskapet for første halvår med minus 650 millioner.

Ifølge Finansavisen tror analytiker Ole Martin Westgaard i DNB Markets at den negative effekten for Norwegians del er mellom 5 og 15 millioner kroner. Det kommer frem i en oppdatering til hans kunder.

I går var Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen gjest i økonominyhetene på HegnarTV. Han understreket at selskapet er veldig sårbart.

- Det er en aksje man skal være veldig forsiktig med som en privat investor. Det er en aksje du skal ha i en stor portefølje, og som potensielt litte granne krydder, tror jeg, fordi den er så ekstremt gira, som vi sier i finansverden. Både operasjonelt og finansielt at bare små endringer får enorme utslag på både verdivurderinger og estimater. Det gjør Norwegian veldig sårbar og derfor virker det som det går inn i stadig nye stormer, for de har egentlig ingenting å gå på, sa Rasch-Olsen.

Se hele intervjuet her