Børs og finans

Har rentedommen klar

Jan Andreassens innrømmelse

Jan L. Andreassen - Foto: Iván Kverme/Finansavisen

Jan L. Andreassen - Foto: Iván Kverme/Finansavisen

Artikkel av: Odd Steinar Parr
20. mars 2019 - 14.00

Enigheten er svært bred om at Norges Bank i morgen vil sette opp styringsrenten med 25 basispunkter til 1,00 prosent.

Det innrømmer selv sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen.

- Ja, jeg gir meg. Norges Bank kommer til å heve renten på torsdag, men det er med henvisning til den samme type indikatorer som har forledet andre sentralbanker til å tro på renteøkninger. Vedvarende sterk kredittvekst, midlertidig høy inflasjon og stabile boligmarkeder, skriver han på sin blogg.

- Sjekk lønnsoppgjøret

Andreassen mener Norges Bank burde se på årets lønnsoppgjør som en midlertidig gjeninnhenting av svak reallønnsutvikling i senere år.

- Dagens høye lønnsandeler av bedriftenes overskudd tilsier også at fremtidig lønnsvekst vil begrense seg selv. Mer sannsynlig er det at årets lønnsvekst blir den høyeste for denne sykel, med fornyet moderasjon neste år. Tar jeg feil, og den gode veksten i norsk økonomi holder seg, var det klokt å heve renten denne gang, fortsetter sjeføkonomen.

- Men fortsetter lavkonjunkturen i Europa også neste år, blir rentehevingen i mars den siste for denne sykel, føyer han til.

- Tysk eksistenstrussel

Andreassen viser til at negative renter i Den europeiske sentralbanken (ECB), gode eksporttall og noe mer lettelser i ulike lands budsjettpolitikk «tydeligvis ikke er nok til å holde den økonomiske veksten oppe».

- Det er derfor ikke utsikter til rentehevinger i år, skal en tro ECB. Og det blir neppe lettere for ECB å heve i 2020 eller i 2021. 2021 er året da Waymo håper å ha selvkjørende biler på veiene. En eksistenstrussel for tysk bilindustri. Italia er nå inne i sin tredje lavkonjunktur det siste tiår. Sukk, blogger sjeføkonomen.