Børs og finans

Norges største boligplattform klar for Johan Sverdrup

Nå står den fjerde og siste plattformen i første fase av gigantprosjektet klar for å seile fra Kværners verft på Stord ut til Johan Sverdrup-feltet.

Boligkvarteret til Johan Sverdrup ved Kværner-verftet på Stord. (Foto: Kværner ASA)

Boligkvarteret til Johan Sverdrup ved Kværner-verftet på Stord. (Foto: Kværner ASA)

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
15. mars 2019 - 07.50

Med 560 sengeplasser er Johan Sverdrup boligplattformen den største av sitt slag i Norge. Nå står den fjerde og siste plattformen i første fase av gigantprosjektet klar for å seile fra Kværners verft på Stord ut til Johan Sverdrup-feltet hvor den skal installeres i ett løft, går det frem av en melding.

- Et viktig skritt

- Dette er en viktig dag for Equinor, Johan Sverdrup-partnerskapet og for norsk sokkel, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

- Som siste plattform i første byggetrinn av prosjektet tar vi med ferdigstillingen av boligplattformen et viktig skritt nærmere oppstart av Norges store inntektskilde de neste 50 årene, fortsteter Nylund.

Johan Sverdrup-feltet – som eies av lisenspartnerne Equinor, Aker BP, Lundin Norway, Petoro og Total – forventes å bidra med verdier og inntekter for den norske stat og samfunn på mer enn 900 milliarder kroner over feltets levetid.

6,7 mrd. kroner

Et konsortium bestående av Kværner og KBR ble i juni 2015 tildelt kontrakten, med en verdi på 6,7 milliarder kroner, for å bygge dekket til utstyr- og boligplattformen til Johan Sverdrup. Leirvik AS fikk jobben med å bygge boligmodulene til plattformdekket.

På topp har mer enn 2000 mennesker vært involvert i byggingen av plattformen.

15. februar i år leverte konsortiet plattformdekket formelt over til Equinor, akkurat som planlagt for mer enn tre og et halvt år siden. En måned senere, etter ytterligere forberedelser, står nå boligplattformen klar for å seile ut til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen med løftefartøyet Pioneering Spirit.