Børs og finans

Norwegian-milliarder rett ut av vinduet

Mye tyder ifølge DNs børskommentator på at de tre milliarder kronene er penger rett ut av vinduet for aksjonærene.

Konsernsjef i Norwegian Air Shuttle - Bjørn Kjos - presenterer Norwegians resultater for 4. kvartal 2018 Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Konsernsjef i Norwegian Air Shuttle - Bjørn Kjos - presenterer Norwegians resultater for 4. kvartal 2018 Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
10. mars 2019 - 09.46

Fredag var siste anledning for aksjonærene i Norwegian til å tegne seg i den garanterte tegningsrettsemisjonen på tre milliarder kroner.

«Alt tyder på at emisjonen vil bli fulltegnet, og at garantistene kan innkassere sitt honorar på 12 millioner kroner uten å måtte ta levering av Norwegian-aksjer. Noe annet skulle da bare mangle siden selskapet og tilretteleggerne la tegningskursen på ekstremt lave 33 kroner», skrev børskommentator Thor Chr. Jensen i DN før resultatet var klart.

Og emisjonen i Norwegian ble overtegnet. Norwegian meldte fredag ettermiddag at selskapet fikk inn tegninger for 190,8 millioner aksjer, noe som er 110 prosent mer enn de drøye 90 millionene som ble lagt ut.

Overtegningen i flyselskapet betyr at ikke alle får tegnet det antallet de har ønsket, og allokeringen blir offentliggjort førstkommende mandag.

Innbetalingen skal skje onsdag 13 mars.

Les også: Emisjonen i Norwegian ble overtegnet

«Mens Norwegian dermed får tilført høyst tiltrengt risikokapital, tyder dessverre mye på at de tre milliarder kronene er penger rett ut av vinduet for aksjonærene som har bidratt i kapitaldugnaden. DNs tips er at de tre nye milliarder som nå hentes inn kommer til å være tapt i Norwegians markedsverdi om ett år, heter det videre fra Jensen.

Han baserer vurderingen på en rekke forhold. Aller sterkest ifølge avisen er signaleffekten av at luftfartsgruppen IAG bestemte seg for å droppe alle oppkjøpsplaner i Norwegian og dumpe alle sine Norwegian-aksjer før emisjonen.

Et annet uhyre viktig signal kommer ifølge Jensen i DN fra det faktum at investeringsselskapet Ferd, som i årevis har vært lojal aksjonær i Norwegian og støttespiller for Norwegian-sjef Bjørn Kjos, nylig dumpet alle sine aksjer i selskapet og ikke ønsket å delta i milliardemisjonen.

Les også: Ferd er ute av Norwegian

«Et tredje forhold er investeringsbanken Morgan Stanley som fredag oppgraderte Norwegian-aksjen fra «underweight» til equal weight». Akkurat det er mer en distraksjon. Mye viktigere er at bankens analytikere ifølge TDN Direkt fjerner kursmålet som tidligere var på 86 kroner», skriver Jensen, ifølge DN.