Børs og finans

Sprikende informasjon om handelskonflikten sendte USA i rødt

Uenighet mellom partene skaper spenninger i handelskonflikten. Google vil penetrere nytt marked og Walt Disney får oppkjøpsjuling.

Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
19. mars 2019 - 21.32

Pilene pekte i begge retninger for de toneangivende indeksene på Wall Street tirsdag. Dow Jones og S&P 500 falt henholdsvis 0,10 og 0,01 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite la på seg 0,12 prosent.

Utviklingen kom i kjølvannet av at det kom motstridende meldinger fra partene i handelskonflikten.

Vi har ved flere anledninger antydet at det sannsynligvis er diskontert inn det aller meste av en mulig kortsiktig oppside i forbindelse med en formalisert avtale i handelskrigen. Nettopp derfor er risikoen på nedsiden ved utsettelser eller om nye problemer skulle oppstå.

Tirsdag meldte Bloomberg at flere representanter i den amerikanske handelsdelegasjonen skal være bekymret for at kineserne vil nekte eller misligholde flere av de amerikanske kravene i avtalen. Dette vil igjen kunne skape trøbbel for kampanjen til Trump frem mot presidentvalget i 2020.

Det kom også meldinger tirsdag om at to av representantene fra Beijing skal ha skiftet mening fordi de ikke har mottatt tilstrekkelig forsikring fra amerikanerne om at tollen på kinesiske varer vil bli fjernet. Kina skal også ha gått tilbake på løfter om databeskyttelse i farmasi, melder flere kilder.

Disse meldingene sendte S&P 500 ned mer enn 0,5 prosent fra toppunktet intradag.

Ifølge Bloomberg skal andre representanter ha beskrevet situasjonen som normal og bidratt til en avdramatisering av utviklingen. I tillegg skal Kinas visestatsminister Liu He besøke USA innen kort tid.

Videre ble rentemøtet hos den amerikanske sentralbanken igangsett tirsdag.

Rentemøtet vil vare over to dager.

Markedet forventer nærmest med sikkerhet at styringsrenten holdes uendret på 2,25-2,50 prosent.

Mye av spenningen ligger i hva sentralbanken vil si om balansereduksjonen og videre rentebane.

Det er forventet at Fed vil nedjustere sine forventninger til BNP-veksten og inflasjonen, og dermed også rentebanen.

I markedet prises det inn omtrentlig 65 prosent sannsynlighet for at renta vil stå uendret gjennom hele 2019.

Dow Jones endte dag på 25.887,38 poeng, ned 0,10 prosent.

Det var helse- og farmasitungt på vinnerlisten tirsdag. Walgreens Boots klatret 1,09 prosent, og Pfizer og Johnson & Johnson la på seg henholdsvis 1,17 og 0,93 prosent.

Det var ingen åpenbare drivere som lett lot seg identifisere, men det kan være at rapportene om Kinas retrett på løfter om databeskyttelse innen farmasi kan skape forventning om økt proteksjonisme og mindre konkurranse på hjemmemarkedet i USA.

I tillegg handler mye av den politiske debatten i USA om hvordan landet skal håndtere de enorme, og økende, helseutgiftene som staten må bære. Helseforsikringsordningene i USA er under press og det er å forvente endringer i systemet.

Konsensus (Factset) opererer med et kursmål på Walgreens Boots Alliance på 75,00 dollar, mot tirsdagens sluttkurs på 63,77 dollar. Aksjen handles på p/e 10,5 på fjorårets inntjening.

For Pfizer ligger konsensus’ kursmål på 46,00 dollar, mot tirsdagens sluttkurs på 42,30 dollar. Selskapet handles på p/e 14 på fjorårets inntjening.

Analytikerne ser en oppside på sju prosent i Johnson & Johnson. Mediankursmålet ligger på 147,00 dollar, mot tirsdagens sluttkurs på 138,44 dollar. Selskapet handles på p/e 16,8 på fjorårets inntjening.

På taperlisten finner vi Walt Disney som trakk seg tilbake 2,76 prosent. Tirsdag kunne investorene handle Fox Corporation på børsen, som er «hva som er igjen» i Fox etter at Walt Disney kjøpte opp store deler av selskapet i en deal på 71,3 milliarder dollar.

Aksjene for Twenty-First Century Fox, som Walt Disney vil eie i sin helhet fra onsdag, falt tilbake med 3,26 prosent på høyt volum. Dette er sannsynligvis hovedforklaringen på tilbakegangen også for underholdningsgiganten.

Argus Research nedgraderer sin anbefaling på Boeing-aksjen fra kjøp til hold, på grunn av det Argus kaller en dårlig respons fra Boeing-ledelsen etter flyulykken i Etiopia.

Boeing-aksjen klatret 0,31 prosent tirsdag.

S&P 500 endte dagen på 2.832,57 poeng, ned 0,01 prosent.

Ford, som var blant de mest omsatte, la på seg 1,63 prosent.

General Motors steg 0,76 prosent.

Innen finans var det en tyngre dag, og Bank of America og Wells Fargo trakk seg tilbake med henholdsvis 0,57 og 0,58 prosent.

CVS Health fulgte de andre selskapene innenfor helsesektoren og klatret 0,76 prosent.

Starbucks steg med 0,76 prosent, mens Nike falt tilbake 0,09 prosent.

Nasdaq Composite endte dagen på 7.723,95 poeng, opp 0,12 prosent.

Dagens soleklare vinner var AMD, som dunket opp 11,83 prosent.

Selskapet skal levere grafikken til Googles nye skybaserte spillplattform som kan revolusjonere gamingindustrien. Alliansen mellom teknologigigantene tydeliggjør både skalaen og potensialet til en slik plattform. Spillmarkedet har en størrelse på mer enn 140 milliarder dollar.

Google (Alphabet) annonserte tirsdag at de planlegger å gå inn i gamingindustrien med en ny strømmetjeneste ved navn Stadia.

Strømmetjenesten gjør at man kan spille høykvalitetsspill uten å kjøpe egne konsoller.

 «Med Stadia er datasenteret din plattform», sa Google tirsdag.

Alt vil foregå i skyen, ifølge selskapet.

Alphabet-aksjen klatret 1,23 prosent.

Teslas Elon Musk skal ikke ha søkt om forhåndsgodkjennelse for Twitter-meldingene han har postet om bilprodusenten siden han inngikk forlik med Securities and Exchange Commission (SEC), ifølge SEC selv.

Den eksentriske Tesla-sjefen balanserer derfor på en hårfin linje, uten at det ser ut til å bekymre Musk nevneverdig.

Netflixs CEO Reed Hastings uttalte tirsdag at selskapet ikke vil tilby sine filmer og tv-serier på den nye strømmetjenesten som Apple forventes å lansere neste uke. Hastings ønsker, naturlig nok, at deres innhold strømmes igjennom selskapets tjeneste.

Netflix-aksjen falt tilbake 1,28 prosent, og Apple krympet 0,79 prosent.

Facebook klatret 0,59 prosent etter at selskapet inngikk forlik i fem saker der de ble beskyldt for å ha systemer som muliggjør diskriminering innen bolig-, finans- og stillingsannonser.

Microsoft endte nær null, opp 0,01 prosent.

Amazon klatret 1,13 prosent.

Les mer: Årsbeste for oljeprisen

Les mer: Rentemarkedet retter blikket mot viktig møte

VIX, eller fryktindeksen, endte dagen på 13,56 poeng, opp 3,51 prosent.

Gullprisen la på seg 0,38 prosent til 1.306,40 dollar per unse.