Børs og finans

Sterk sluttspurt hindret ikke røde tall på Wall Street

Skuffende jobbtall fra USA og skarpt fall i eksporten fra Kina sendte amerikanske markeder rett ned fra start. 

Foto: AP Photo/Richard Drew

Foto: AP Photo/Richard Drew

Artikkel av: Johan Fallrø
8. mars 2019 - 22.17

De amerikanske markedene startet rett ned etter en svært svake jobbtall, der det utenfor landbruket kun ble skapt 20.000 jobber i USA mot ventet 180.000. Jobbtallene i USA omtales ofte som månedens viktigste tall, og den overraskende svake utviklingen var noe som virkelig tok markedet på sengen. 

Mulige forklarende årsaker til de svake tallene har vært at januar var veldig sterkt, noe som kan indikere at det kanskje har er målefeil mellom januar og februar, i tillegg til at været i USA har vært dårlig, der blant annet bygg- og anleggbransjen har hatt svak utvikling grunnet dette. Likevel er frykten at de svakere jobbtallene markerer starten på en negativ trend, som sammen med svake Kina-tall og en europeisk økonomi som sliter med å få fart på hjulene vil gjøre at markedsutsiktene ser dystre ut.

Eksportdata fra Kina ifølge Reuters viste at eksporten til Kina falt over 20 prosent målt på basis av siste tolv måneder. Det var på forhånd ventet et fall på i underkant av fem prosent.

Børsene i New York falt for femte dag på fredag og NASDAQ var på det meste ned nesten én prosent, men hentet seg inn igjen og endte på 7.408, ned 0,18 prosent. 

Blant dagens vinnere så endte Aquabounty Technologies og Pulmatrix med en oppgang på henholdsvis 118,30 og 39,37 prosent.

Blant dagens tapere så var Bio-Path Holdings, som på onsdag var opp over 160 prosent, moden for en korreksjon og endte ned 45,96 prosent. 

Dow Jones, som i ett-tiden amerikansk tid var under 25.300 poeng hadde en sterk sluttspurt og endte på 25.450, ned 0,09 prosent.

Dagens vinner var investeringsbanken Goldman Sachs med en oppgang på 1,30 prosent, mens dagens tapere var Exxon Mobile og Coca-Cola med en nedgang på henholdsvis 1,42 og 1,21 prosent. 

S&P 500 hadde en svært lik utvikling som Dow Jones, hentet seg inn etter lunsj og begrenset tapet til 0,21 prosent, der kursen endte i 2.743 poeng.

Dagens vinner på børsen ble Costco Wholesale med en oppgang på 5,09 prosent, mens taperen ble oljeselskapet Noble Energy med et fall på 5,43 prosent, som er en av aksjene Oljefondet må selge seg ut av.

VIX-indeksen, også kjent som fryktindeksen, var på det meste opp rett i underkant av 20 prosent. Frykten roet seg noe ned utover dagen og VIX endte opp 8,05 prosent til på 16,12. 

Olje

I dag ble det kjent at regjeringen anbefaler Oljefondet å selge seg ut av aksjeinvesteringer direkte involvert i oppstrøms oljeproduksjon.

Det er 134 selskaper som ekskluderes fra investeringsuniverset til Oljefondet, og disse selskapene hadde samlet aksjeverdi på 70 milliarder kroner ved inngangen av året. Flere tunge oljeaksjer reagerte også ned på nyheten, ifølge Bloomberg.

Brent olje var ned 0,45 prosent og endte på 65,76 dollar.

Den amerikanske lettoljen endte på 56,11 dollar, etter et fall på 0,97 prosent. 

De amerikanske rentene reagerte i likhet med aksjemarkedet med å falle. 

Tre-års renten var ned ett basispunkt og endte i 2,44 (ned 0,23 prosent)

10-års renten var ned ett basispunkt og endte i 2,62 (ned 0,24 prosent)

30-års renten var ned ett basispunkter og endte i 3,02 (ned 0,37 prosent)