An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Tech, tech og atter tech på Wall Street

Teknologiaksjene viste vei på ukens siste handelsdag. Boeing vil oppdatere software på 737 MAX, og Tesla Model Y virker å være for bra og for billig.

Legendariske Peter Tuchman. Foto: AP Photo/Richard Drew

Legendariske Peter Tuchman. Foto: AP Photo/Richard Drew

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
15. mars 2019 - 21.31

Pilene pekte oppover for de toneangivende indeksene i USA fredag. Dow Jones steg 0,54 prosent, og S&P 500 og teknologitunge Nasdaq Composite la på seg henholdsvis 0,50 og 0,76 prosent.

Utviklingen kom i kjølvannet av at partene i handelskrigen skal ha gjort ytterligere fremgang.

Kinas visepresident Liu He skal ha snakket med finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer over telefon, meldte det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua fredag.

Ifølge The South China Morning Post skal «de to partene ha gjort konkret fremgang med avtaleutkastet for en handelsavtalene mellom landene».

CNBC meldte torsdag at kineserne ser for seg et offisielt statsbesøk til USA for å signere avtalen. Delegasjonen i Beijing ønsker at avtalen skal være skrevet i stein før president Xi Jinping møter den amerikanske presidenten, melder nyhetsbyrået. Dette vil sannsynligvis skje i løpet av april, skal man tolke signalene fra den amerikanske handelsdelegasjonen.

En avtale virker å være langt på vei diskontert inn av markedet, og risikoen er sannsynligvis på nedsiden hvis det skulle bli nye utsettelser eller problemer under sluttføringen av avtalen. Det ligger mye press på partene for å komme til en avtale, og det er utvilsomt Kina som har aller mest å tape på en vedvarende uenighet.

På nøkkeltallsfronten viste industriproduksjonen en oppgang på 0,1 prosent i februar, mot en nedgang på 0,6 prosent i januar.

Konsensus hadde forventet en oppgang på 0,4 prosent, ifølge vår makrokalender. 

Kapasitetsutnyttelsen for industrien var i samme periode 78,2 prosent, uendret fra forrige måned og i tråd med konsensus.

Empire Manufacturing-indeksen endte på 3,7 i mars, ned fra 8,8 i februar. Ifølge vår makrokalender var det ventet en indeks på 10 i mars. 

Dow Jones endte dagen på 25.848,87 poeng, opp 0,54 prosent.

23 av de 30 aksjene i indeksen steg.

Det var tydelig techbonanza i USA fredag og vinnerlisten ble toppet av Intel og Microsoft som la på seg henholdsvis 1,67 og 1,15 prosent.

Intel har hatt en svært god start på året og er opp mer enn 22 prosent. Analytikerkonsensus mener at aksjen nærmer seg fullpriset, og mediankursmålet på aksjen ligger på 55.00 dollar, mot dagens sluttkurs på 54,33 dollar. Selskapet handles på 11-12x inntjeningen for 2018.

Microsoft har også klatret mer enn 15 prosent i år, og datagiganten forventes å øke marginene i årene som kommer. Analytikerkonsensus’ mediankursmål ligger på 125 dollar, mot fredagens sluttkurs på 115,91 dollar. Selskapet handles på 25x av inntjeningen for 2018, men det forventes også vedvarende topplinjevekst på mer enn 10 prosent de kommende årene. Dette er enormt for et selskap som er verdt omtrentlig 8.500 milliarder norske kroner, eller et oljefond om du vil.

Boeing opplevde også en god dag og la på seg 1,50 prosent. Årsaken skal være at selskapet planlegger å komme med en oppdatering av programvaren på flytypen 737 MAX 8 om ti dager.

- Installeringen av oppdateringen vil bare ta et par timer, opplyser en kilde hos flyprodusenten fredag.

Selskapet har vært under press etter at et Ethiopian Airlines Boeing 737 Max-fly krasjet søndag og 157 mennesker omkom i ulykken.

På taperlisten finner vi UnitedHealth Group som falt 0,79 prosent. Caterpillar og Cocla-Cola måtte se henholdsvis 0,78 og 0,88 prosent av markedsverdien fordufte.

S&P 500 endte dagen på 2.822,42 poeng, opp 0,50 prosent.

Dagens store taper var General Electric som trakk seg tilbake 3,20 prosent etter å ha steget 2,79 prosent torsdag. Gårsdagens oppgang kom etter en investorpresentasjon hvor selskapet guidet for 2019. Konglomeratet er i full gang med en restrukturering der hovedfokuset er å kutte gjeldsgraden gjennom salg av datterselskaper. Det kan virke som at investorene snudde etter å ha fått oppdatert Excel-arkene med ny informasjon.

Presentasjonen inneholdt masse «snacks» og du kan lese Hegnar.nos fyldige rapport her.

Innen finans falt Bank of America tilbake med 0,54 prosent, mens Citigroup klatret 1,68 prosent.

Nasdaq Composite endte dagen på 7.688,53 poeng, opp 0,76 prosent.

Netflix klatret 0,74 prosent etter at BMO Capital oppgraderte selskapet til «top pick». Amazon mistet dermed denne posisjonen hos BMO Capital. Selskapet mener at Amazon står overfor økt regulatorisk risiko og at denne er ikke-eksisterende for Netflix.

Amazon ble også oppgradert til overvekt fra hold av KeyBanc.

Amazon-aksjen endte dagen opp 1,55 prosent.

Oracle falt 0,21 prosent etter at selskapet leverte et justert resultat per aksje på 87 cent i fjorårets siste kvartal. Dette var tre cent bedre enn forventningene. Selskapet slo også forventningene på omsetningen, men guidingen for første kvartal var svakere enn ventet.

Tesla lanserte Model Y torsdag kveld, og hverken analytikere eller investorer var videre imponert.

- Lanseringen var skuffendre og vi ser på det som en klassisk «sell the news»-situasjon, sa CFRA-analytiker Garrett Nelson til CNBC fredag.

Morgan Stanley mener Model Y tilbyr vesentlig mer plass og komfort enn Model 3. Når prisen settes kun 10 prosent høyere for Model Y mener investeringsbanken at Model 3 kan bli kannibalisert.

Tesla-aksjen falt 5,01 prosent fredag.

Facebook annonserte at produktsjef Chis Cox og CEO i WhatsApp Chris Daniels forlater selskapet.

Aksjen falt 2,46 prosent.

Apple la på seg 1,30 prosent.

Alphabet (Google) endte nær null og falt 0,09 prosent.

Snap trakk seg tilbake 1,06 prosent på høyt volum.

AMD klatret 2,06 prosent.

Blant andre interessant aksjer steg Aurora Cannabis 6,90 prosent.

Les mer: Sprikende signaler i oljemarkedet

VIX, eller fryktindeksen, falt 4,59 prosent til 12,88 poeng.

Gullprisen steg 0,50 prosent til 1.301,60 dollar per unse.

Renter

Den amerikanske rentekurven ser ikke særelig bra ut om dagen. Kurven er mer invertert enn den har vært på lenge.

2-åringen falt 2,1 basispunktet til 2,442 prosent.

5-åringen trakk seg tilbake 4 baispunkter til 2,395. Det er verdt å merke seg at 5-åringen er hele 4,7 basispunkter lavere enn 2-åringen. Det virker å prises inn at Trump vil gi full gass i finanspolitikken frem til valget i 2020. Presidenten ser ikke ut til å bry noe seg særlig om ricardiansk ekvivalens.

10-åringen krympet 4 baispunkter til 2,589 prosent.

30-åringen yielder nå 3,014 prosent, ned 3,3 basispunkter.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.