Børs og finans

Techrally og Boeing stjal overskriftene på Wall Street

Sentimentet ser ut til å være snudd og investorene søker mer risiko. Boeing-skandalen utviklet seg ytterligere.

Tommy Kalikas. Foto: AP Photo/Richard Drew

Tommy Kalikas. Foto: AP Photo/Richard Drew

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
13. mars 2019 - 22.26

Pilene pekte oppover for de toneangivende indeksene på Wall Steet onsdag. Dow Jones la på seg 0,58 prosent, og S&P 500 og Nasdaq Composite steg begge med 0,69 prosent.

Utviklingen kom i kjølvannet av at investorene nå ser etter mer risiko og gode amerikanske nøkkeltall.

En handelsavtale mellom Kina og USA virker å komme nærmere og nærmere. Mot slutten av inneværende måned vil sannsynligvis Donald Trump og Xi Jinping fremforhandle en avtale som gjør at man unngår høye tollsatser på varer for mer enn 200 milliarder dollar.

Det kan se ut til at investorene overveier denne sannsynligheten som svært stor da appetitten for selskaper som er priset høyt på fremtidig inntjening, typisk teknologiselskapene, har blitt vesentlig større.

Tall fra amerikanske myndigheter viste at ordreinngangen for varige goder i USA var opp 0,4 prosent på månedsbasis i januar, mot en nedgang på 0,60 prosent i desember. Konsensus ventet ifølge Direkt Makro en nedgang på 0,5 prosent. 

Produsentprisene i USA var opp 0,2 prosent i februar 2019, sammenlignet med en nedgang på 0,10 prosent i januar. Ifølge vår makrokalender var det ventet en oppgang på 0,2 prosent.  

Kjerne-PPI, eksklusive mat og energi, var opp 0,1 prosent på månedsbasis, mot konsensus’ forventninger om en oppgang på 0,2 prosent.

Dow Jones endte dagen på 25.702,89 poeng, opp 0,58 prosent.

Dagens mest omtalte aksje var Boeing.

USAs luftfartsmyndighet, Federal Aviation Authority (FAA), bestemte seg for å sette samtlige av typen Boeing 737 Max 8 og 9 på bakken inntil videre, opplyser president Donald Trump onsdag.

- Vi kommer til å utstede et nødforbud som setter alle fly av typen 737 Max 8 og Max 9 på bakken, het det fra den amerikanske presidenten på Capitol Hill.

Det innebærer at flytrafikken er stengt for flytypen frem til myndighetene kan forsikre seg om at det er trygt å fly den.

I en pressemelding fra Boeing anbefalte også flyprodusenten å sette samtlige 371 fly av typen 737 Max på bakken.

- For å være sterkt forsiktig, og for å forsikre offentligheten om at flyet er trygt, har Boeing besluttet å anbefale at FAA innstiller operasjonen av den globale flåten av de 371 flyene av typen 737 Max midlertidig, skriver selskapet i en melding.

Canada valgte også å stenge luftrommet for Boeing 737 Max 8-fly onsdag.

Tirsdag valgte europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) å innføre forbud mot flytypen i Europa.

Boeing-aksjen falt 6,13 tirsdag. Onsdag la aksjen på seg 0,46 prosent etter å ha vært ned over to prosent i løpet av dagen.

Onsdagens klare vinner var UnitedHealth Group.

Det hersker stor usikkerhet omkring helseforsikringsselskapene i USA for tiden. Hele systemet er under politisk vurdering, og nå ser det ut til at selskapet vil endre sine rutiner for å unngå for stor innvirkning av en eventuell omlegging av systemet. UnitedHealth uttalte tirsdag at de fra neste år vil utvide rabattprogrammet for alle som er forsikret gjennom jobben og sørge for at rabatten går direkte til kundene.

Analytiker-konsensus er positive til aksjen. Det gjennomsnittlige kursmålet ligger på 308 dollar.

Aksjen endte opp 2,69 prosent til 252, 25 dollar.

United Technologies la på seg 1,58 prosent, og American Express klatret 1,58 prosent.

På taperlisten finner vi Home Depot som måtte se 0,82 prosent av markedsverdien fordufte onsdag.

Sammen med Walt Disney, som falt 0,56 prosent, var Home Depot den eneste aksjen i Dow Jones-indeksen som endte dagen i negativt territorium.

S&P 500 endte dagen på 2.810,92 poeng, opp 0,69 prosent.

Kraft Heinz vurderer å selge Breakstone, et datterselskap som produserer cottage cheese, smør og rømme, meldte CNBC onsdag. Selskapet skal være verdt omtrent 400 millioner dollar. Det potensielle salget er en del av den større restruktureringen som selskapet er inne i ettersom nedbetaling av gjeld skal prioriteres.

Aksjen endte dagen opp 0,97 prosent.

Goldman Sachs skal være villig til å åpne opp for investeringer utenfra i selskapets egne Special Situations Group (SSG). SSG har lenge investert for investeringsbankens egen bok i forskjellige aktivaklasser, deriblant mellomstore bedrifter, kredittobligasjoner og eiendom i hele verden. Enheten forvalter verdier for 30 milliarder dollar per i dag, ifølge CNBC.

Goldman-aksjen endte dagen opp 0,32 prosent.

CVS Health klatret 3,51 prosent etter at Brenstein initierte dekning på aksjen med en kjøpsanbefaling og et kursmål 41 prosent høyere enn tirsdagens sluttkurs.

Nasdaq Composite endte dagen på 7.643,41 poeng, opp 0,69 prosent.

Facebook endte dagen opp 0,84 prosent etter at flere applikasjoner under selskapets kontroll, deriblant Facebook, Instagram og WhatsApp, opplevde problemer onsdag. Mange brukere skal ha opplevd problemer med å logge inn og publisere innhold på plattformene.

Samtidig påpekte selskapet at det ikke dreier seg om et hackerangrep.

Spotify har sendt inn klage på Apple til EU og anklager teknologigiganten for å utnytte sin dominans gjennom App Store til fordel for Apple Music på en uredelig måte.

Samtidig offentliggjorde Spotify at de har inngått en avtale med Samsung som gjør at Spotify vil være forhåndsinstallert på telefonene fra den største mobilprodusenten av dem alle.

Spotify endte dagen ned 1,27 prosent, mens Apple la på seg 0,44 prosent.

Amazon endte dagen opp 1,06 prosent.

Intel steg 1,49 prosent.

Microsoft klatret 0,77 prosent.

Netflix endte dagen opp 1,39 prosent.

Alphabet (Google) endte dagen tilnærmet flatt, opp 0,01 prosent.

Blant andre interessante aksjer endte Aurora Cannabis opp 13,94 prosent i New York og 12,97 prosent i Toronto.

Det største selskapet i sektoren offentliggjorde onsdag at den kjente hedge fond-forvalteren Nelson Peltz nå skal fungere som strategisk rådgiver for selskapet.

Analytiker Martin Landry i GMP Securities mener at Peltz har enorm verdi for Aurora. Landry valgte å nesten tredoble kursmålet på aksjen fra 5,50 kanadiske dollar til 15. 

- Trian (Peltz' investeringsselskap, red. anm.) har vært involvert i en rekke konsumselskaper som PepsiCo, Dr. Pepper Snapple, Procter & Gamble, Kraft Heinz, Mondelez med flere. Vi tror at han kan bli avgjørende som fasilitator med de virkelig store konsumselskapene, skal Landry ha skrevet til kundene, ifølge CNBC.

Les mer: Oljeprisen stiger kraftig

VIX, eller fryktindeksen, falt 2,61 prosent til 13,41 poeng.

Gullprisen steg 0,88 prosent til 1.309,50 dollar per unse.