Børs og finans

Trump om aksjemarkedet: Vil få «en veldig stor oppgang»

USAs president Donald Trump lover børsløft.

Donald Trump - AP Photo/ Evan Vucci/NTB Scanpix

Donald Trump - AP Photo/ Evan Vucci/NTB Scanpix

Artikkel av:  Redaksjonen / Thomas Hilmersen
10. mars 2019 - 08.38

(Finansavisen:) USAs president hevder at USAs aksjemarked vil få «en veldig stor oppgang», dersom en handelsavtale med Kina ferdigstilles, skriver Finansavisen.

- Så snart disse handelsavtalene er gjort, dersom de blir gjort... vi får se hva som skjer, men jeg tror du kommer til å se en veldig stor oppgang, erklærte President Donald Trump fredag ettermiddag.

USAs statsleder la til at han har tro på at en god avtale kan ferdigstilles.

En høytstående medarbeider i Det hvite hus hevdet imidlertid at Trump er forberedt på å avslutte forhandlingene, i stedet for å godta en «dårlig» avtale, ifølge Financial Times. Avisens kilde meldte at «arbeid gjenstår» og at flere viktige punkter må avklares, før partene kommer til enighet.

Dessuten fortalte Clete Williams, som sitter i Trumps Nasjonale økonomiske råd, at den amerikanske regjeringen «prøver forsiktig å beholde optimismen» og at forhandlingene fortsetter «i god tro».

En annen rapport opplyste at et planlagt møte med Kinas president, Xi Jinping, er blitt utsatt, skriver avisen.

Den vanskeligste fasen

«Forhandlingene mellom USA og Kina går inn i den siste fasen, som også kommer til å være den vanskeligste, ettersom utfordringer gjenstår,» konstaterer sjefsanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank i en annen rapport.

«Jo lenger det tar å legge frem et toppmøte mellom Donald Trump og Xi Jinping, jo mer vil markedene begynne å bekymre seg.»

Den amerikanske børsindeksen S&P 500 var ned med 0,7 prosent i går ettermiddag, norsk tid, mens Hovedindeksen på Oslo Børs svekket seg med et halvt prosentpoeng.

Les også: Sterk sluttspurt hindret ikke røde tall på Wall Street

Skyhøyt underskudd

Å senke USAs handelsunderskudd har siden valgkampen i 2016 vært en av Trumps kjernesaker og en årsak til de nye tollavgiftene som ble vedtatt i fjor.

Den seneste statistikken viser imidlertid at nivået i desember var større enn noen gang på ti år, mens underskuddet i varehandelen var rekordhøyt.

«Han kan delvis skylde på sine egne tiltak, det å gjennomføre finanspolitisk stimuli, som styrker den amerikanske økonomien og dollaren, mens global etterspørsel avtar... fører ikke til en reduksjon i handelsunderskuddet,» kommenterer Nordea i fredagens ukerapport.

«Det vil bli interessant å se hvordan han velger å kommunisere dette.»

Les også: Nordea-strateg: Aksjeoppgangen utfordres