Børs og finans

«Veronica» skaper trøbbel for Fredriksen

Suspendert gruvedrift i Brasil og en kraftig syklon i Australia bidrar til jojo-bevegelser i tørrlast.

John Fredriksen - Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

John Fredriksen - Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Artikkel av: Are  Strandli / Bjørn Segrov
21. mars 2019 - 17.01

Etter oppturen på børsen onsdag falt Golden Ocean-aksjen tilbake igjen torsdag.

Ved 16-tiden var aksjen ned et par prosent til 44,44 kroner. Baltic Dry-indeksen var ned 2,0 prosent til 695 poeng i går, ifølge The Baltic Exchange torsdag.

Samtidig falt Baltic capesize-indeks hele 15 prosent til 4.511 dollar pr. dag.

Nedturen kom i kjølvannet av at brasilianske Vale midlertidig har suspendert driften av Alegria-gruven i Mariana-komplekset. Det opplyste gruveselskapet i en melding onsdag kveld.

Vale anslår maksimal potensiell innvirkning på produksjonen til om lag ti millioner tonn pr år.

I tillegg er syklonen «Veronica», som kan nå en styrke på 5, på vei inn mot den nordlige delen av Vest-Australia der den ventes å treffe tre viktige havner for frakt av jernmalm i Pilbara-regionen.

Ifølge Joakim Hannisdahl i Cleaves Securities utgjør havnene Port Hedland, Dampier og Cape Lambert rundt 57 prosent av de totale jernmalmvolumene fraktet via sjøveien, og rundt 48 prosent av alle capesize-laster. Port Hedland er verdens største eksporthub for jernmalm.

Capesize-indeksen ble mest sannsynlig påvirket av syklonen, skriver han på Twitter. I oppdateringen påpeker han at effekten vil være kortvarig.

«Det er for tiden ikke et kjedelig øyeblikk i tørrbulkshipping», fastslår han.

Opptur onsdag

Onsdag gikk John Fredriksens tørrlastaksje rett til værs etter at Vale meldte at selskapet starter opp driften i Brucutugruven igjen.

Tirsdag kveld meldte Vale at de hadde fått tillatelse av en domstol til å starte opp driften i Brucutugruven, som står for rundt åtte prosent av gruveselskapets jernmalmproduksjon.

Onsdag ettermiddag var Golden Ocean-aksjen opp nesten syv prosent til 46 kroner på Oslo Børs.