Børs og finans

- Som å putte leppestift på en gris

Vil investere over én milliard i gruve

- Det blir som å putte leppestift på en gris. Grisen er fortsatt en gris.

Øystein Rushfeldt i Nussir. Foto: Anders Horntvedt/FA

Øystein Rushfeldt i Nussir. Foto: Anders Horntvedt/FA

Artikkel av: Martine Holøien
26. mars 2019 - 09.13
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

- Vi sender nå søknad til Enova om å bli verdens første gruve som har 100 prosent elektrisk drift. Det gir en ekstra kostnad på 200–300 millioner kroner, og vi håper å få 50 prosent støtte, sier adm. direktør Øystein Rushfeldt i gruveselskapet Nussir til DN.

Selskapet planlegger ifølge avisen å investere minst én milliard kroner. Elektrifisering vil øke kostnadene med ytterligere til 1,3 milliarder kroner, men er viktig for å få en mest mulig miljøvennlig og effektiv drift, mener Rushfeldt.

- Vi blir den gruven i verden med lavest klimautslipp. Vi kan bli et fyrtårn på klima, og det burde løftes frem av miljøbevegelsen, for å presse andre gruver i verden til å følge vårt eksempel, sier Rushfeldt til avisen.

Natur og Ungdom er fortsatt mot gruvedriften.

- Elektrifisering gjør ikke prosjektet mer spiselig, selv om maskinene går på strøm. Gruven vil fortsatt dumpe 30 millioner tonn gruveslam i Repparfjorden. Det blir som å putte leppestift på en gris. Grisen er fortsatt en gris, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til DN.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.