An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Oslo Børs åpner opp

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
15. april 2019 - 09.02

Oslo Børs stiger i åpningen mandag.

Etter drøye 20 minutters handel står hovedindeksen i 888,48, opp 0,36 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 259 millioner kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er mandag morgen ned 0,24 prosent til 71,38 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,52 prosent til 63,57 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 71,50 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Utviklingen kommer ifølge TDN Direkt samtidig som IEA-sjef Fatih Birol fredag uttalte at nåværende oljepriser, på over 70 dollar pr fat, begynner å påvirke etterspørselen.

- Det høyere oljeprismiljøet kan, om de holder seg rundt dette nivået, også ha en påvirkning.. legge noe nedadgående press på etterspørselsveksten. Så jeg blir ikke overrasket om vi nedjusterer etterspørselstallene i vår neste utgave av markedsrapporten dersom prisene forblir på disse nivåene, sa Birol, ifølge nyhetsbyrået.

Baker Hughes' riggtelling viste fredag at antallet aktive oljerigger i USA var opp to rigger den seneste uken, til 833 enheter.

Ellers følger aktører i oljemarkedet ifølge TDN Direkt for tiden med på utviklingen i Lybia, og hvorvidt urolighetene kan påvirke oljeproduksjonen i landet.

Selger datterselskap

Havyard Group fyker mandag morgen opp 25,78 prosent til 5,66 kroner.

Selskapet meldte i morges at de nå selger sin 75 prosent eierandel i MMC First Process. Som del av transaksjonen er det ifølge meldingen avtalt at Havyard Group vil kjøpe MMC First Process sin 77 prosent eierandel i MMC Green Technology.

«Transaksjonen er basert på en verdsettelse av MMCFP som, ved gjennomførelse, er forventet å bidra til en betydelig effekt på selskapets bokførte egenkapital, og bidra med en substansiell likviditetseffekt», skriver Havyard Group.

Restrukturering

En aksje som mandag befinner seg i den andre enden av skalaen, er Dolphin Drilling, som raser 50,00 prosent til 0,68 kroner.

Fredag kom det en melding om at selskapet restruktureres, etter at lånegivere som eier over 78 prosent av hovedstolen utestående i den sikrede kredittfasiliteten på to milliarder dollar i Dolphin Drilling har inngått en avtale om reorganisering og rekapitalisering av konsernets borevirksomhet.

Blant disse långiverne finner vi Danske Bank, DNB, SEB og Swedbank, så vel som fond rådgitt av Strategic Value Partners og tilknyttede parter (SVP Global).

Vil løfte embargo

Natt til lørdag meldte Norsk Hydro at Ministério Público og Alunorte har gitt retten en anmodning om å løfte produksjonsembargoene ved aluminiumsraffineriet.

Det skjedde da den føderale domstolen i Belem holdt en rettshøring mellom Ministério Público og Alunorte for å diskutere embargoene, og under høringen støttet det globale rådgiverselskapet Rambøll Alunortes evne til å gjenoppta sikker drift. 

Spørsmålet om å løfte produksjonsembargoene ved Alunorte er ifølge børsmeldingen nå til avgjørelse ved den føderale domstolen.

Tungvekteren er opp 3,57 prosent til 38,57 kroner.

Selger sine siste skip

S.D. Standard Drilling klatrer mandag morgen 5,58 prosent til 1,42 kroner.

Rett før helgen ble det kjent at New World Supply (NWS), der Standard Drilling eier 34,4 prosent, har fullført salget av sine fire resterende mellomstore PSV-er (platform supply vessels).

Transaksjonen er ifølge meldingen gjort på et nivå som gjenspeiler høyere skipsverdier sammenlignet med Standard Drillings bokførte verdier, og er betydelig høyere enn Standard Drillings kostpris for NWS-aksjene.

Smakebit på 1. kvartal

John Fredriksen-dominerte Mowi har mandag morgen lagt frem noen av sine tall for 1. kvartal, og melder om et slaktevolum på 104.000 tonn.

Operasjonell EBIT endte ifølge meldingen på cirka 194 millioner euro, mot 158 millioner euro i samme periode i fjor.

Aksjen stiger 0,54 prosent til 187,80 kroner.