Børs og finans

Hydro: Starter full produksjon dersom dette skjer

Positiv utvikling i Brasil. 

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
16. mai 2019 - 09.12

Den føderale domstolen i Brasil har i en sivil sak hevet produksjonsforbudet mot Hydros Alunorte-anlegg, men vil inntil videre fortsette å gå for halv maskin. 

- Det er ikke urimelig å anta at resultatet i den sivilrettslige saken vil bli vurdert inn i den strafferettslige saken. Det er samme dommer som har begge beslutningene, men det er to parallelle prosesser, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til TDN Direkt. 

Ifølge Molland vil produksjonsembargoen på Alunorte i den strafferettslige saken bli vurdert av samme dommer som har hevet produksjonsembargoen i den sivilrettslige saken.

Hvis denne også heves vil Alunorte starte full produksjon igjen, skriver nyhetsbyrået. 

Molland understreker at begge embargoene kom etter initiativ fra Ministerio Publico, som nå har bedt om å få løftet embargoene etter verifisering av studier som fant at det var trygt å gjenoppta produksjonen.

«Beslutningen om å løfte produksjonsembargoen i den sivilrettslige saken mot Alunorte kom etter en høring 12. April, hvor Ministério Público og Alunorte innga en felles begjæring om å løfte begge produksjonsembargoene», skriver selskapet. 

Selskapet har også en embargo mot bruk av bauksittrestdeponiet DRS 2, som var ment til å erstatte det gamle deponiet DRS 1. Molland sier ifølge TDN Direkt at selskapet vil starte opp full produksjon selv om embargoen på DRS 2 fortsatt er virksom.

Selskapet bruker nå pressfilterteknologien fra det nye deponiet på DRS 1, noe som vil forlenge levetiden. I tillegg vil selskapet se på nye studier av DRS 1-deponiet, med sikte på å verifisere en lengre levetid. Alunorte anslår en gjenværende levetid på 8-18 måneder i DRS1, avhengig av produksjonsvolum.