Børs og finans

Oslo Børs stiger i åpningen

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
16. mai 2019 - 09.02

Oslo Børs åpner opp torsdag morgen.

Etter knappe 25 minutters handel står hovedindeksen i 872,73, opp 0,71 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 582 millioner kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er torsdag morgen opp 0,60 prosent til 72,20 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,63 prosent til 62,41 dollar fatet.

Oljen handles dermed høyere enn da Oslo Børs stengte onsdag, samtidig som markedet ifølge TDN Direkt tar innover seg geopolitiske spenninger i Midtøsten.

Utviklingen kommerifølge nyhetsbyrået  etter det amerikanske utenriksdepartementet i går beordret alle «ikke-essensielle» statlige ansatt å forlate i Irak, ved både den amerikanske ambassaden i Bagdad og ved konsulatet i Erbil i irakisk Kurdistan.

Ifølge analytikere bidrar den økte spenningen i Midtøsten til å støtte oppunder oljeprisen.

- Økende spenninger med Iran kan føre til et stort oljeprishopp. Droneangrep på saudiske rørledninger og amerikanske etterretningsrapporter om potensielle nye mål holder risikoen høy, sier senioranalytiker i Price Futures Group, Phil Flynn, ifølge TDN Direkt.

Equinor er ned 0,30 prosent til 181,95 kroner, men er fra og med torsdag notert eks utbytte på 0,26 dollar. Aker BP stiger 1,87 prosent til 267,10 og DNO klatrer 1,69 prosent til 17,19 kroner.

Hever produksjonsforbud

Den føderale domstolen i Belém, Brazil, løftet produksjonsembargoen mot Alunorte i en sivilrettslig prosess på onsdag, 15. mai.

Det er ifølge meldingen ikke fattet noen avgjørelse vedrørende embargoene over det nye avfallsdeponiet for bauksittrester (DRS2), og Alunorte vil derfor fortsette å produsere på 50 prosent kapasitet inntil produksjonsembargoen under den strafferettslige prosessen også blir løftet.

Norsk Hydro klatrer 4,56 prosent til 33,50 kroner, og er dagens hittil nest mest omsatte aksje.

Resultatsesong

Også torsdag har det tikket inn resultater for 1. kvartal, og du kan se alle her.

John Fredriksens tankrederi nådde ikke helt opp til forventningene, men ga likevel bunnlinjen et kraftig løft. Aksjen stiger 1,17 prosent til 77,50 kroner.

Underskuddet til BW LPG ble større i 1. kvartal, men selskapet melder også at de har sikret seg en syvårig senior lånefasilitet på 458 millioner dollar. Aksjen er opp 8,44 prosent til 39,30 kroner.

Saga Tankers doblet bunnlinjen, og aksjen klatrer 1,87 prosent til 1,09 kroner.

Sbanken leverte litt bedre enn i samme periode i fjor. Investorene er imidlertid tydeligvis ikke fornøyde, og aksjen faller 3,47 prosent til 78,00 kroner.

Snur opp

Avance Gas falt 4,62 prosent på Oslo Børs onsdag, etter fremleggelse av resultatrapport og melding om ny kredittfasilitet.

Torsdag snur aksjen imidlertid, og er foreløpig opp 5,99 prosent til 23,00 kroner.

Tallknuserne i DNB Markets lar seg ikke skremme av gårsdagens tall. De melder torsdag at de opprettholder kjøpsanbefalingen med et kursmål på 32 kroner.

Ny partner

En annen aksje som er relativt høyt oppe på vinnerlisten torsdag morgen er Next Biometrics, som klatrer 5,13 prosent til 8,20 kroner.

De melder at de har inngått en forsyningsavtale med kinesiske Fujian Newland Payment Technology.

Gejnnom avtalen skal Nexts sensorer ifølge meldingen integreres i flere av Newlands terminaler for salg i en global skala