Børs og finans

Mener det nærmer seg full produksjon

Sivertsen: - Den langvarige sagaen nærmer seg slutten

Bare noen få hindringer gjenstår får det er full produksjon ved Alunorte igjen. 

Foto: Ricardo Moraes/Reuters

Foto: Ricardo Moraes/Reuters

Artikkel av: John Inge Seljehaug
16. mai 2019 - 14.36

- Den langvarige sagaen i Brasil går fremover, og bare noen få hindringer gjenstår før Alunorte kan fortsette full produksjon igjen, skriver Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen.

Norsk Hydro meldte onsdag at den føderale domstolen i Brasil har løftet en av to produksjonsembargo mot Alunorte i en sivilrettslig prosess.

Nyheten sender aksjen opp 5,4 prosent på Oslo Børs til 37,77 kroner. 

Sivertsen skriver i en oppdatering at det bare er snakk om et tidsspørsmål før den andre embargoen også mot selskapet vil bli løftet. 

Selskapet har også en embargo mot bruk av bauksittrestdeponiet DRS 2, som var ment til å erstatte det gamle deponiet DRS 1. Selskapet skriver at produksjonen vil fortsette å gå på halv kapasitet inntil denne også blir opphevet. 

- Det er ikke urimelig å anta at resultatet i den sivilrettslige saken vil bli vurdert inn i den strafferettslige saken. Det er samme dommer som har begge beslutningene, men det er to parallelle prosesser, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til TDN Direkt

Ifølge Molland vil produksjonsembargoen på Alunorte i den strafferettslige saken bli vurdert av samme dommer som har hevet produksjonsembargoen i den sivilrettslige saken.

Avhengig av godkjenning 

- Den andre produksjonsembargoen, som er pålagt av samme domstol i en parallell prosess er ventet å få en avgjørelse om kort tid etter beslutningen i går. Til slutt har det ikke blitt tatt noen beslutning om det nye bauksittrestdeponiet (DRS2). Mens det nåværende gjenvinningområdet (DRS1) har en estimert levetid på 8-18 måneder, slik at DRS2-godkjenning er nødvendig for å sikre produksjonen utover 2019, skriver Sivertsen. 

- Vi forventer Alunorte vil gire opp produksjonen så snart den siste produksjonsembargoen er løftet, noe vi forventer snart, og at det følger en godkjenning av DRS2. Dermed nærmer det seg en slutt for den langvarige sagaen og vi tror det er sannsynlig med en positiv reaksjon i aksjekursen. 

Pareto Securities har en hold-anbefaling på aksjen med et kursmål på 37 kroner.