Børs og finans

Sjeføkonom: En liten overraskelse

Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets lot seg overraske.

Kari Due-Andresen - Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kari Due-Andresen - Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
15. mai 2019 - 08.49
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

I går slapp regjeringen sitt reviderte nasjonalbudsjett for 2019.

«Reviderte budsjetter er normalt en ikke-nyhet, men denne gangen leverte regjeringen Solberg en liten overraskelse», skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten.

Regjeringen legger opp til å bruke 238 milliarder oljekroner i år, mot et forbruk på 220 milliarder kroner i 2018. Den samlede finanspolitiske impulsen til BNP vil dermed stige fra minus 0,4 prosentpoeng i fjor til 0,5 prosentpoeng i år.

«Med en norsk økonomi i godt driv, er det litt overraskende at regjeringen legger opp til såpass aggressiv pengebruk. Det reflekterer nok at det er et valgår i år og at det er vanskelig å gjøre fire partier fornøyde uten å åpne lommeboken», mener sjeføkonomen.

Det nye budsjettopplegget er dermed mer ekspansivt enn både Handelsbanken Capital Markets og Norges Bank hadde lagt til grunn.

«Isolert sett tilsier det en oppsiderisiko for våre BNP-prognoser for inneværende år. I isolasjon øker dette også sannsynligheten for at Norges Bank ikke bare hever renten i juni, men også en gang i høst. Det er allikevel mye som kan skje innen den tid, og mindre overraskelser i BNP-veksten blir lett overskygget av endringer i for eksempel kronekursen. Enn så lenge holder vi fast på forventningen om at det bare blir ytterligere én renteheving i år», skriver Due-Andresen.

Les også: De viktigste tallene fra det reviderte budsjettet

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.