Børs og finans

Hansson er stålbull på tank etter ekstremt hektisk år

Etter den travleste perioden noensinne, ser skipsreder Herbjørn Hansson svært positivt på utsiktene til både rederiet han leder og tankmarkedet.

Herbjørn Hansson - Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Herbjørn Hansson - Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Artikkel av: Are  Strandli
12. juni 2019 - 20.45

- Kjære aksjonærer og investorer, de siste 12 månedene har vært den travleste perioden for Nordic American Tankers noensinne.

Slik innleder konsernsjef i Nordic American Tankers (NAT), Herbjørn Hansson, et ferskt brev til sine nåværende og kommende aksjonærer.

I løpet av det seneste året har det USA-noterte rederiet solgt 10 eldre suezmaxer, og tatt levering av tre nye. Flåtefornyelsen har senket selskapets driftskostnader ytterligere, skriver Hansson. Flåten består nå av 23 suezmaxer.

Hansson var i forrige uke på besøk hos Hegnar TV. Se sendingen igjen her.

Vil maksimere utbyttet

Tankrederiet han leder er kjent for sin kompromissløse utbyttepolitikk. Utbyttet på 0,03 cent for første kvartal i år var rederiets 87. kvartalsutbytte på rad.

- Å maksimere utbyttet er vår strategi. Vi sikter også på å redusere gjeldsnivået og dermed senke vår kontant break even ytterligere. Det nye femårige lånet på 306 millioner dollar som vi annonserte i februar, er et nøkkelelement i denne strategien om å maksimere utbyttet og redusere gjelden, skriver Hansson.

Etter å ha sett den vanlige sesongmessige nedturen i andre kvartal, venter Hansson et "betydelig bedre tankmarked fremover".

- Nylige kontrakter for lasting i tredje kvartal bekrefter dette og viser en klart sterkere trend for våre skip, skriver han, og legger til følgende med henvisning til den politiske uroen som råder.

- Vi må huske at politisk uro ofte er bra for tankmarkedet.

Den seneste måneden har suezmaxratene steget med rundt 80 prosent til i underkant av 27.000 dollar dagen, ifølge Clarksons Platou Securities.

- Er positive til utsiktene

Av andre positive faktorer den Sandefjord-baserte trekker frem er den økte oljeeksporten fra USA, samt det faktum at gruppens offshorevirksomhet nå kontrolleres av Scorpio-konsernet, noe som tillater NAT å konsentrere seg fullt å helt om tankforretningen.

Tidligere Nordic American Offshore heter nå Hermitage Offshore Services.

- Med de viktige endringene som har funnet sted i NAT gjennom de siste året, er vi positive til utsiktene.

- Prognosene for NAT er gode, konkluderer Hansson.