Børs og finans

Nordea Markets-analytiker: - Dette trekker renteprognosen opp

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror Norges Bank vil levere en renteprognose som ligger godt på oversiden av markedet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sentralbanksjef Øystein Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
20. juni 2019 - 08.20

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, holdt renten uendret i går, men skuffet likevel ikke markedet.

«Uttalelsene til sentralbanksjefen og pressemeldingen innebærer en betydelig endring fra tidligere hvor «patient» har vært understreket. Med retorikk som «act as appropriate», åpner Powell for å kutte renten i nær fremtid hvis usikkerheten rundt handelskrigen fortsetter å tynge økonomien», skriver analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, i morgenrapporten.

Han mener Fed ikke var klare for å kutte renten nå, da de ønsker å se mer innkommende data.

«Men det skal trolig mye til før Fed avstår fra å kutte renten i løpet av sommeren eller til høsten», skriver Bernhardsen.

Korte amerikanske renter falt med hele 17 basispunkter.

«Det innebærer at markedet priser inn et rentekutt på 33 basispunkter i juli, eller betydelig sannsynlighet for et 50 basispunkter-rentekutt om du vil», heter det fra analytikeren.

Usikkerheten tiltar

Usikkerheten internasjonalt har ifølge Bernhardsen tiltatt siden Norges Banks rentemøte i mars, og rentene ute har falt mye, understreket av rentemøte i Fed i går.

«Vi tror likevel, som de fleste andre at Norges Bank hever renten i dag. Også i markedet er en renteøkning mer eller mindre priset inn. Markedet sier imidlertid at det blir med juni-økningen, og priser flat til fallende rente fremover. Her avviker vi fra markedet», påpeker analytikeren.

Bernhardsen og hans kolleger tror Norges Bank vil levere en renteprognose som ligger godt på oversiden av markedet.

«Riktignok er usikkerheten økt internasjonalt, men dette vil mer enn utlignes av innenlandske forhold. Norsk økonomi virker upåvirket av lavere vekst ute, og om noe vokser norsk økonomi sterkere enn Norges Bank så for seg i mars, sist representert med et meget sterkt Regionalt nettverk (Norges Banks business survey) forrige uke. I tillegg er NOK på den svake siden. Dette trekker renteprognosen opp».

I tillegg til å heve renten, tror Nordea Markets Norges Bank signaliserer neste renteøkning i andre halvår, kanskje allerede i september.

«Ytterligere renteoppgang vil varsles i 2020. Vårt scenario for renteprognosen er nok av de mer optimistiske og det ligger godt på oversiden av markedet. Det betyr at vi tror korte renter kan komme opp på møtet og NOK styrke seg», skriver Bernhardsen.

Av reaksjon i rentemarkedet ser vi ifølge analytikeren trolig en oppside på 10 basispunkter i FRAene og omkring 10 øre i EURNOK.

Rentemøte i BoE

Det er også rentemøte i Bank of England i dag. I det siste har to av sentralbankmedlemmene Haldane og Saunders, samt sentralbanksjefen Mark Carney ifølge Nordea Markets-økonomen vært haukete i enkle kommentarer i etterkant av den sterke jobbrapporten.

«Ledigheten er den laveste siden 1970-tallet og lønnsveksten på vei oppover. Uansett venter både vi og andre analytikere renten uendret på 0,75 prosent primært grunnet den fortsatte Brexit-usikkerheten».

En årsak til de haukete meldinger er nok ifølge Bernhardsen et ønske om å fjerne noe av presset på pundet for å unngå stigende inflasjon igjen.

Det kommer også britiske detaljhandelstall i løpet av formiddagen.

Risiko på nedsiden

Philidelphia Fed' s industriindikatoren kommer også i dag. Konsensus er et fall fra 16,6 i mai til 10,7 i juni.

«Etter det markante fallet i Empire industriindikatoren i juni, er risikoen trolig på nedsiden», mener analytikeren i Nordea Markets.