Børs og finans

Fondskunder posisjonerer seg for en korreksjon

Aksjemarkedene steg igjen i juni, men negativ utvikling i handelskrigen skremte fondskundene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkel av: Hans Christian Vold
1. juli 2019 - 15.28

Nordnets privatkunder nettosolgte fond for 67 millioner kroner i juni. Aksjefond ble solgt for 94 millioner, mens det ble kjøpt rentefond for 23 millioner og det ble kjøpt kombinasjonsfond for fire millioner.

- Det virker som om våre fondskunder posisjonerer seg for en korreksjon. Både i mai og juni har Nordnetkundene solgt mer aksjefond enn de har kjøpt. Mange aksjeeksperter har understreket paradokset ved at børsene er nær all time high, mens nyhetsbildet preges av negative hendelser om handelskrig og lavere økonomisk vekst, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Oppgang i juni

Etter en tung mai-måned på børsene, steg kursene igjen i juni. Verdensindeksen steg ca fire prosent i sommermåneden, og er opp sterke 15 prosent hittil i år. Oslo Børs steg knappe to prosent i juni, og er opp ca åtte prosent i år.

Seks av ti fond på 10-på-topp-listen over de mest kjøpte fondene i juni er indeksfond. Resten er aktive fond med god historikk, samt et absoluttfond.

- Vi merker økende interesse for indeksfond. Disse fondene sikrer deg markedets avkastning til en lav pris, avslutter spareøkonomen.

Positive signaler fra helgens G20-møte

Trump og Xi Jinping inngikk under helgens G20-møte en ny våpenhvile, og gjenopptar dermed forhandlingene om en ny handelsavtale, noe verdens børser har respondert positivt på. I skrivende stund er Oslo Børs opp 1,56 prosent til 877,61 indekspoeng. 

Følgelig kan helgens hendelser tyde på fornyet tillit til verdensøkonomien. Utfallet av forhandlingene vil vise om tilliten vil vedvare.  

Topp 5 liste over mest kjøpte og solgte fond i Juni (Mest kjøpte øverst og mest solgte nederst:

Rank

Fond

1

KLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV

2

DNB TEKNOLOGI

3

ALFRED BERG GAMBAK

4

NORDNET SUPERFONDET NORGE

5

STOREBRAND VEKST

Rank

Fond

1

HOLBERG KREDITT

2

STOREBRAND GLOBAL MULTIFAKTOR VALUTASIKRET

3

DELPHI N NORDIC

4

SKAGEN FOCUS

5

DELPHI N EUROPE