Børs og finans

Denne kurven skremmer vettet av investorene

(AP Photo/Richard Drew)

(AP Photo/Richard Drew)

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
13. august 2019 - 15.02

Den amerikanske rentekurven regnes som en av de sikreste enkeltindikatorene hva gjelder prediksjon av nært forestående resesjoner. 

Og derfor har investorene all grunn til å skjelve i buksene, som burde være fulle av penger etter rekordlave renter, kvantitative lettelser og den lengste oppgangssykelen i historien. 

For nå er spreaden mellom renten på 10- og 2-åringen i USA på det laveste siden året før finanskrisen.

Spreaden mellom 10- og 2-årig rente på statsobligasjoner i USA. Det grå feltet markerer forrige finansielle krise. Kilde: FRED Economic Data.

Tirsdag er renten på 10-åringen 1,647 prosent, mens 2-åringen yielder 1,612 prosent. Det gir en spread på sykellave 3,5 basispunkter.

Eskaleringen i handelskonflikten mellom USA og Kina, og en økende oppslutning om at en løsning vil dra ut i tid, får investorene til å prise inn en resesjon i obligasjonsmarkedet.

Forwardrenten for de neste 12 månedene impliserer fire rentekutt fra Federal Reserve det kommende året.

Den amerikanske sentralbanken benytter seg av differansen mellom 10-åringen og 3-månederesrenten ved uttalelser om den inverterte rentekurven, men den konvensjonelle kortenden for beregning av rentedifferansen blant investorene har typisk vært 2-åringen.

Opptøyene i Hong Kong, mulig resesjon i Tyskland og Eurosonen, Brexit, Italia, børs- og valutakrasj i Argentina, spenningen i Iran og den konstante uroen omkring Nord-Korea er alle tema som påvirker investorenes projeksjoner om veien videre for internasjonal økonomi.

KPI noe bedre enn ventet

Konsumprisene i USA var opp 0,3 prosent i juli, sammenlignet med måneden før. På årsbasis var prisene opp 1,8 prosent.

KPI var ventet å være stige 0,3 prosent på månedsbasis, mens det på årsbasis var ventet en oppgang på 1,7 prosent, ifølge vår makrokalender.

Eksklusive mat- og energipriser var KPI opp 0,3 prosent på månedsbasis, og 2,2 prosent på årsbasis. Her var det ventet 0,2 og 2,1 prosent.