Eiendom

Dette gir kjempetrykk i boligmarkedet

Antallet boliger til salgs i Oslo er rekordlavt. Det har gitt tilløp til hysterisket tilstander på visning.

Bjørn-Erik Øye. Foto: Finansavisen.

Bjørn-Erik Øye. Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
23. januar 2015 - 14.47

– Vi hadde 22 bare på forhåndsvisning, og da begynte vi å se tendensen. Vi hadde 60 på liste, og det var helt vilt, sier Sisilie Berg, eiendomsmegler hos Privatmegleren Scenario på Røa i Oslo til Finansavisen i dag.

Nylig solgte hun halvparten av en tomannsbolig på Vinderen i Oslo for 11 millioner kroner, 3,1 millioner kroner over taksten på 7,9 millioner. Interessen var enorm, og er et godt eksempel på boligsituasjonen i hovedstaden.

Rekordlavt tilbudStatistikk fra Eiendom Norge viser at det nå ligger snaut 1.500 boliger for salg i Oslo, som er det laveste i januar i statistikkens historie (se graf nederst), og nærmere 60 prosent under det som har vært gjennomsnittsvolumet de foregående ni årene.

– Som vi har sagt før jul er tilbudet på et veldig lavt nivå, og spesielt i Oslo. Vi ser daglig eksempler på salg som går veldig over takst, og når det er såpass ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, vil denne utviklingen bare fortsette, sier adm. direktør i Eiendom Norge, Christian V. Dreyer, til Finansavisen.

Han sier boligmeglerne ikke ønsker seg denne situasjonen. Gjennom fjoråret økte boligprisene 8,1 prosent, som er «godt i overkant av hva den bør være,» mener Dreyer.

– Vi ønsker oss en moderat prisutvikling som følger prisstigningen i samfunnet for øvrig. Det er ingen som ønsker situasjonen som er nå, bortsett fra de selgerne som får veldig gode priser på boligene sine, sier han til avisen.

Fortsatt prispressDet kan bli prispress i noen måneder, men Eiendom Norge-sjefen minner om at det kan snu fort:

– Mange tror 2015 kan bli tøft på grunn av den økonomiske nedkjølingen, men så langt har hverken Oslo eller noen av de andre store byene, med unntak av Stavanger, merket noe til det i det hele tatt. Men når det eventuelt kommer, vil det kunne dempe markedet, sier Christian V. Dreyer til Finansavisen.

I Økonominyhetene med Trygve Hegnar fredag uttalte Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret at det er hysteriske tilstander i boligmarkedet i Oslo for tiden.

Han peker på at det bygges for lite og sammen med det rekorlave tilbudet av boliger gir det forsterket prisoppgang.

Øye spår at boligprisene i Norge vil stige med 4 - 6 prosent i år, men utelukker ikke at det kan bli mer, og kanskje en oppgang på 4 prosent allerede i januar.