Eiendom

Hyttebrødre bygger til gull i fjellheimen

Stupende oljepris og usikkert boligmarked preller av på den rotnorske hyttedrømmen. Eks-Hafslund-sjef Cato Haugen og broren Tore selger gnistrende godt på Sjusjøen og Trysil.

Trysil by night. Foto: Finansavisen.

Trysil by night. Foto: Finansavisen.

Artikkel av:  Redaksjonen
11. januar 2015 - 10.00
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Hyttemarkedet i fjellet er tilbake på høyden etter noen tunge sesonger. Fra basen i Trysil selger tidligere vektergründer og Hafslund-direktør Cato Haugen hytter med egen tomt og nøkkel i døra. Han rapporterer ifølge Finansavisen at de fundamentale driverne er på plass.

- Lav rente og lav arbeidsledighet er det viktigste for oss. Når de to faktorene er der, er kjøperne der. Og slik er det i dagens marked - oljeprisfall er for eksempel ikke noe vi merker veldig mye til, sier Haugen til Finansavisen.

Valutakursene har også svingt hyttebyggerens vei.

- Svak krone er gunstig for oss, ja. Det gjør feriebolig i Spania mindre aktuelt for mange, sier han.

Nok et vekstår44-åringen eier og driver firmaet Malmlaft sammen med den yngre broren Tore. Han melder om bra med kjøpere i fjellet.

- Det er bra trykk, og vi opplever markedet som nokså stabilt og bra. Hyttemarkedet er for eksempel relativt frikoblet fra boligmarkedet – det svinger ikke like mye opp og ned – og den norske hyttedrømmen lever i beste velgående, sier Haugen til Finansavisen.

Fjoråret ble dermed nok et år med solid vekst for familiefirmaet.

- Vi er godt fornøyd med 2014. Salgsmessig ble det et hakk bedre enn 2013, som igjen ble et hakk bedre enn året før der igjen.

SmåbarnsfamilierI 2013 solgte Malmlaft 40 hytter for cirka 110 millioner kroner.

- I fjor økte vi til 50 hytter for totalt 140 millioner, sier Haugen til Finansavisen.

Den gjennomsnittlige kjøperen har små barn og delvis nedbetalt bolig.

- Vi har kjøpere i alle aldre og kategorier, men majoriteten er småbarnsfamilier som ønsker seg hytte i gunstig kjøreavstand hjemmefra. Det er jo begrenset hvor mye man kan reise utenlands med barn i skolealder, og de fleste ønsker å bruke hytta mye og gjennom hele året.

Stabile priserMalmlaft leverer nøkkelferdige hytter med priser fra 1,9 til 4,5 millioner kroner. De fleste befinner seg i prisintervallet 2,5 til 3 millioner kroner.

- De fleste setter grensen der, det er det de ønsker å bruke på fritidsbolig. Markedet er der for litt dyrere objekter også, men det er definitivt flere om beinet i de lavere prisklassene, sier Haugen.

- Har det vært noe særlig prisutvikling de seneste årene?

- Nei, nivået har i grunn vært nokså stabilt lenge, sier Haugen til Finansavisen.